На старта на е-системата в столицата: Запълниха половината места за прием в I клас

На старта на е-системата в столицата: Запълниха половината места за прием в I клас

В някои училища кандидатурите за ден са толкова, колкото за цялата минала кампания

Над 5000 са подадените кандидатури за прием в първи клас още в първия ден от старта на е-системата в столицата. За учебната 2021/2022 се очаква училищния праг да прекрачат приблизително 12 000 малчугани. Това означава, че още в първия ден от старта на онлайн приема в първи клас ще бъдат запълнени близо половината от местата, тъй като част от родителите ще попълнят е-заявленията след края на работния си ден.

Справка в столичната система за прием в първи клас показва, че има училища, в които броят на подадените кандидатури вече се доближава до общо подадените за цялата изминала кампания.

До 17 часа в понеделник родителите на 366 кандидат-първолаци бяха попълнили заявленията за 125-о СУ „Проф. Боян Пенев“ в онлайн системата. За цялата кампания през 2020/2021 те бяха малко над 400. Подобна е ситуацията и във 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“. Миналата година онлайн заявленията бяха над 400, докато още в първия ден от кампанията тази година те минаха 300. Близо 400 пък са вече подалите заявления за 32-ро СУ „Св. Климент Охридски“. Миналата година те бяха общо 576.

С инициалите и уникалния номер на всяко едно хлапе родителите имат възможността да следят къде сред всички подали кандидатура за дадено школо се нарежда тяхното хлапе. За част от училищата обаче в онлайн системата тази информация не беше достъпна. Това беше и един от бъговете, за който сигнализираха родителите. Притеснителна за тях се оказва и липсата на обратна връзка. Майка на кандидат-първолак разказа, че при кандидатстването за детска градина е получила съобщение на имейла си, че е кандидатствала успешно, но сега не е така. Тя е притеснена, че заявлението им може да не бъде прието в системата. Проблем с онлайн системата се оказва и липсата на възможност за смяна на имейла. Друг родител на бъдещ първокласник разказа, че има профила от години и той е свързан с имейл, който вече не е активен. Други родители пък се чудят по какъв начин могат да изберат желаната от тях паралелка в училището, за което кандидатстват, тъй като искат детето им да бъде в определен езиков профил.

Кандидатстването продължава до 28 май в 18 часа. Родителите, които изпитват притеснения или имат затруднения в онлайн кандидатстването, могат да го направят на място в прилежащото им по район училище. Там ще попълнят всички данни с помощта на служителите от школото, които ще ги попълнят в е-системата.

В кандидатурите училищата се изреждат по поредност на желанията, но най-голяма тежест продължава да има уседналостта. Ако адресът на детето не е сменян повече от 3 години, то е в първа група. Ако е сменян между 1 и 3 години, се нарежда във втора група. При смяна на адреса в рамките на изминалата година малчуганът попада в трета група. Четвърта група са кандидат-първолаците, чийто адрес не попада в прилежащия район на школото.

Резултатите от първото класиране за учебната 2021/2022 ще бъдат обявени на 4 юни. След това родителите ще имат 5 работни дни, за да запишат приетите на първо класиране. Те трябва да направят това от 7 до 11 юни в 17 часа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.