На следващите парламентарни избори – експериментален е-вот

На следващите парламентарни избори – експериментален е-вот

На следващите парламентарни избори най-вероятно ще се проведе експериментално електронно гласуване. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев пред БНТ.

Поводът е приетата преди дни от комисията пътна карта за дистанционното електронно гласуване. Според Изборния кодекс такъв експеримент трябва да се извърши в три вида избори, едва след това ще се направи анализ и законодателят трябва да прецени дали да въведе е-вотът в реални избори.

Андреев поясни,че изборте догодина най-вероятно ще се проведе такъв експеримент. Избирателите ще могат да се регистрират, но резултатите няма да бъдат отчетени към изборните.

По думите му има много въпроси, които трябва да се изясняват – като това как ще се осигури тайната на вота. Той припомни, че все още не функционира системата за електронна единтификация. Миналата година са направени поправки, с които експериментът ще може да се проведе и електронен подпис. Според Андреев обаче е-подписът не  може да гарантира достатъчна сигурност, а отделно от това много малка част от населението имат такъв. Другите въпросителни е как ще се отчита вота и възможностите за манипулация.

Андреев напомни, че преди няколко месеца ЦИК направи и анализ на двата избори през 2019-та, като освен доклад внесоха в НС  и законодателни предложения. Един проблемите бил свързан с машинното гласуване, тъй като такова трябва да има във всики секции в страната, с изключение на тези под 300 избираели и специалните - на болници, кораби и др. Той припимни, че имат препоръки да се направи по детайлна правна уредба, защото самият ИК е насочен към хартиена бюлетина, а разпоредбите за машинния вот са само три. 

Трябвало да се изясни и какви ще са машините, тъй като когато е приеман ИК, системите са били едни, а сега машините имат други характеристики. Наред с това машини би трябвало да има в 9500 секции. Поставял се въпросът дали ще може да се гласува с хартиена бюлетиниа, ако например машините се развалят, за да може вотът да продължи. Трябвало да се изясни и колко машини ще има в секциите. По думите му въпросът за машиния вот е държавна политика и затова е важно да се реши дали устройствата ще бъдат купени, призведени, кой ще ги придобие, логистичното обезпечаване, охрана и складирането им.

Андреев изрази надежда следвашите месеци дебатът по темата да се възобнови и да се търси решение.

Относно екзитполовете от социологическите проучвания, Андреев пропомни, че ЦИК препочърва да падне забраната за обявяването на данните в деня на вота, както преди няколко месеца писа "Монитор". Ако това не се случи, то поне да има допълнителна регламентация и по-ефективно установяване на нарушенията. ЦИК препоръча и опростяване на изборните протоколи.

Какви още законодателни препоръки внесе ЦИК в НС още в началото на март, може да видите тук. и тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.