НАШЕНСКО: Боб в гърне по селски

НАШЕНСКО: Боб в гърне по селски

От любимите рецепти на редактора

Няма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви хареса. Този боб се приготвя бавно, но цялата работа я върши вашата фурна, а резултатът е отличен.

Нужните продукти:

- 500 грама бял боб
- 1 голяма глава лук
- 1 червена чушка
- 1 домат
- 1 морков
- 1 стрък целина
- 1 супена лъжица червен пипер
- олио (около 150 милилитра)
- сминдух, джоджен, девисил
- сол на вкус

Начин на приготвяне: 

Почистете и изплакнете боба. Залейте го със студена вода и го оставете така за около 6 часа. Прецедете престоялия вече боб и го изсипете в гювеч, с вместимост 6 литра. Нарежете чушката и целината на малки парченца и ги сложете в гювеча. Обелете домата, пасирайте го и го добавете.Прибавете нарязания на колелца морков и нарязания лук. Подправете със сминдух, джоджен и девисил. Добавете около 50 милилитра олио. Залейте зеленчуците с вода, така че добре да се покрият. Захлупете гювеча и го сложете в студена фурна. Включете я на 210 градуса, на горен и долен реотан. 

След около 2 часа и половина вашия боб трябва да е почти готов. В този момент направете запръжка от около 100 милилитра олио и червения пипер. Добавете я към вкусния боб, посолете и върнете гювеча за още около час във фурната. Преди да извадите гозбата я опитайте. Ако бобът не е напълно омекнал, върнете ястието докато се сготви. Всеки боб се готви за различно време. Това зависи от неговия сорт.  

Сега като знаете рецептата - бегом в магазина за добре увиращ боб, за да няма изненади. :)

Рецепта: cookathouse.com

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.