0

Н яма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви хареса. Този боб се приготвя бавно, но цялата работа я върши вашата фурна, а резултатът е отличен.

Няма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви хареса. Този боб се приготвя бавно, но цялата работа я върши вашата фурна, а резултатът е отличен.

Нужните продукти:

- 500 грама бял боб
- 1 голяма глава лук
- 1 червена чушка
- 1 домат
- 1 морков
- 1 стрък целина
- 1 супена лъжица червен пипер
- олио (около 150 милилитра)
- сминдух, джоджен, девисил
- сол на вкус

Начин на приготвяне: 

Почистете и изплакнете боба. Залейте го със студена вода и го оставете така за около 6 часа. Прецедете престоялия вече боб и го изсипете в гювеч, с вместимост 6 литра. Нарежете чушката и целината на малки парченца и ги сложете в гювеча. Обелете домата, пасирайте го и го добавете.Прибавете нарязания на колелца морков и нарязания лук. Подправете със сминдух, джоджен и девисил. Добавете около 50 милилитра олио. Залейте зеленчуците с вода, така че добре да се покрият. Захлупете гювеча и го сложете в студена фурна. Включете я на 210 градуса, на горен и долен реотан. 

След около 2 часа и половина вашия боб трябва да е почти готов. В този момент направете запръжка от около 100 милилитра олио и червения пипер. Добавете я към вкусния боб, посолете и върнете гювеча за още около час във фурната. Преди да извадите гозбата я опитайте. Ако бобът не е напълно омекнал, върнете ястието докато се сготви. Всеки боб се готви за различно време. Това зависи от неговия сорт.  

Сега като знаете рецептата - бегом в магазина за добре увиращ боб, за да няма изненади. :)

Рецепта: cookathouse.com