На село с чист въздух, пътища и интернет

На село с чист въздух, пътища и интернет

Какво му трябва на човек, за да се чувства здрав и щастлив? Чист въздух, пътища и интернет, отговарят хората, които избират да заживеят на село. А те стават все повече, най-малкото защото все по-популярна става дистанционната работа на компютър. И не само, разбира се. Много хора мечтаят да отглеждат сами храната си или ако нямат желание или не им се удава, да си купуват от местните в селото.

Пандемията също изигра своята роля. Свиването на разходи и засилената безработица също накара градски хора да решат да заживеят извън града. Един от вариантите да се случи това е чрез социалната мрежа. Във Фейсбук има група, в която собственици предлагат имоти, най-често къщи около големите градове, без наем. Единственото условие е имотът да се стопанисва отговорно и да се поддържа. В социалната мрежа желаещите да сменят големия град с тихия и спокоен живот могат да избират между старинни къщи в много отдалечени места, или пък в имоти на до 30-40 км от големите населени места.

Под всеки пуснат за стопанисване имот, независимо в коя точка на страната се намира, се регистрира голям интерес. Прави впечатление, че хора в ИТ сектора, успяващи да работят изцяло хоум офис, предпочитат да оставят апартамента в големия град и да отидат на възможно по-отдалечено място в стара къща, в която обаче да могат да си осигурят интернет, за да работят. Не липсват и желаещи семейства, които пък се решават на стъпката да сменят дома в името на децата и това те да не са затворени по време на пандемията. Голяма част от желаещите да се преместят и да преоткрият селския живот искат голям двор, за да могат децата да тичат и играят на воля. Има и не малко желаещи да се преместят от града, в който се намират, поради факта, че са останали без работа и скоро не се очертава да намерят нова. За тях обаче стои въпросът как ще покриват разходите си, макар те да са значително по-ниски.

Стопанисването на тези имоти без наем изисква предварителен договор между страните, в който „наемателите“ вместо да плащат наем, ще покриват сметки и ще правят подобрения на имотите, става ясно още от постовете в социалната мрежа. Тези договорености излизат доста изгодни за страните, защото, от една страна, няма нужда от голяма инвестиция - покупка, а от друга - хората, притежаващи имот, за който не могат да се грижат, си осигуряват стопанисване и запазване на любим дом или място, наследено от близки роднини.

И накрая, пътищата са необходими за тези, които работят в града, но ако службата им е на разстояние не повече от 50 км, предпочитат да загърбят шума и блъсканицата и да се приберат в селската си къща. И да, пътищата са главната комуникация не само между населените места, но и между хората, между бизнесите, независимо дали са в градове или в села. А немалко от селските пътища са в отчайващо състояние. Вероятно когато се оправят, ще има и повече хора, които да населят изоставените ни села.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.