НС прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение

НС прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение

Депутите приеха на първо четене промените в Закона за извънредното положение. 

Според тях при извънредно положение, държавните и местни органи, в това число комисии и агенции, и органи на управление на фондове, ще могат да провеждат заседания от разстояние. Въпросните институци трябва да осигурят и виртуално участие на своите членове. Поставя се обаче и условие - това трябва да става като се спазват правилата за кворума и гласуване. Откритите съдебни заседания ще се провеждат от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие на страните.

Презецират се и текстовете за обществените поръчки, като няма да спират да текат сроковете по вече обявени процедури. Актовете и заповедите на здравния министър ще подлежат на предварително изпълнение.

Съдебната система пък няма да излиза в почивка, гласи друг текст. Депутатите приеха процесуалните срокове по различни видове производства да спират да текат само за страните, с изключение на сроковете по производства, посочени в решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, обнародвано в Държавен вестник.

До отмяна на извънредното положение се предотвратява възможността от настъпване на предвидените в договора неблагоприятни последици за длъжниците при неизпълнение на дължими вноски конкретно по договори за кредит или друг вид финансиране с банки и други финансови институции, включително т.нар. дружества за бързи кредити, както и по договори за финансов и оперативен лизинг. По време на извънредното положение не могат да се начисляват наказателни лихви и неустойки за забава, не настъпва предсрочната изискуемост, кредиторът няма право да развали договора поради неизпълнение и други. Запазва се възможността, която банките предоставят на своите клиенти и в момента, за предоговаряне на условията по договорите за кредит по начин, който отчита затрудненията на длъжника в резултат на извънредното положение.

По време на дебатите Крум Зарков от БСП заяви, че на много хора ще им стане невъзможно да останат вкъщи, тъй като нямало да имат средства.

От своя страна правосъдния министър Данаил Кирилов отбеляза, че Законът за извънредното положение нямал дефекти, а проблемът идвал от внушенията и опасенията на лица, засегнати от потенциална опасност. Кирилов каза, че подкрепя предложения законопроект. "С оглед дебата ще кажа следното по отношение на сроковете: Продължавам да твърдя, че така както са установени сроковете, са изцяло в полза на частно-правните субекти. В полза на субектите и при условията, че администрацията и административните органи не спират своята работа. Също в полза на лицата и субектите, които биха могли да бъдат засегнати от едни или други административни актове", добави министър Кирилов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.