НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Уеднаквиха помощите за деца с увреждания

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Уеднаквиха помощите за деца с увреждания

Сумата скача с над 400 лева

Помощите за деца с трайни увреждания, уредени в Закона за семейни помощи за деца, бяха уеднаквени. Такива изменения приеха на първо четене депутатите днес с 80 гласа „за”, 8 „против” и 19 „въздържали се”.

Досега законът предвиждаше различни суми за децата с уреждания, настанени в биологични или семейства на осиновители, и за тези, настанени в семейства на близки, роднини или приемни родители. Първата група с 90-91% вид и степен на увреждане и даден процент загубена работоспособност

получава максимално 930 лв. месечно

Ако пък детето е настанено при роднини, близки или в приемно семейство, то сумите варират между 350-490 лв. спрямо вида и степента на увреждане. Сега се прие за най-тежките случаи сумата да е 930 лв., а не досегашните 490 лв., за следващата група да е 450 лв., а за третата група деца с между 50-70% степен на увреждане да е 350 лв.

В Закона за закрила на детето обаче има допълнителна финансова подкрепа за деца с увреждания. Ако те са настанени при роднини или близки, то те получават общо 390 лв., които се приспадат от общата сума за подкрепа. Затова и според депутата от ДПС Хасан Адемов увеличението за най-тежките случаи не е с 440 лв. на 930 лв., а с 50 лв. „Предложенията са смислени, но законът не може да бъде подкрепен. Предлагат се

промени в Закона за държавния бюджет,

свързани с допълнителни финансови разходи, които по Закона за публичните финанси няма как да бъдат приети в рамките на тази година”, изтъкна Адемов.

Мнението му бе подкрепено и от други депутати, според които се правят поправки в държавния бюджет. „Това е не само противоконституционно, но и говори за сериозно невежество”, смята Йордан Цонев от ДПС. Надя Клисурска от БСП пък заяви, че предложението е добро и качествено, но "изключително дискриминационно". „Правим законодателство на парче, по най-бързата писта през преходни и заключителни разпоредби”, каза Клисурска. Светлана Ангелова от ГЕРБ защити законопроекта и отвърна, че така се дават повече пари на децата с увреждания в семейства на близки и роднини.

Мярката ще струва 600 000 лева

Промените се правят посредством Закона за мерките и действията по време на извънредно положение. С него се изменят и над 6 други закона, сред които и данъчни закони. Предлага се кредитна ваканция за общините до 2 месеца след края на епидемичната обстановка. Новоучредените през 2020 г. фирми пък няма да правят авансови вноски и през 2021 г. В Закона за хазарта също има изменения, свързани с по-ясното разграничение между лотарийните игри тото, лото, кено и бинго. Така на практика кеното също минава към държавния монопол върху лотарията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.