ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Вижте какво решиха депутатите за парите за старост от 1 юни 2021

На първо четене: Ще има преизчисление на пенсиите от 1 юни 2021г.

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Вижте какво решиха депутатите за парите за старост от 1 юни 2021

Пенсиите отпуснати до 31 декември 2017г. се преизчисляват от 1 юни 2021г., като индивидуалния коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018г. Преизчислението се прави, ако то е по- благоприятно за лицето. Това приеха депутатите на първо четене с поправки в Кодекса за социално осигуряване. „За“ гласуваха 127, 1 „против“ без „въздържал се“.

По време на дебатите Мика Зайкова от „Има такъв народ“ реагира остро към твърденията на ГЕРБ-СДС, че преизчисляване на пенсиите не може да има. Тя взе отношение по проекта на БСП. 

"Само преди 10 минути вие гласувахте да запазите партийната субсидия. Донесохте от девет дерета вода, за да си запазите милиончетата за партийна субсидия, а за пенсионерите няма пари, така ли? Не ви ли е неудобно?" - с този въпрос тя се обърна към депутатите от ГЕРБ-СДС. Тя посочи, че според финансовия министър в оставка състоянието на фискалния резерв е добро и пари могат да се намерят. „Знаете ли как се живее с 300 лв? Българските пенсионери мизерстват“, каза още Зайкова.

„Ако приемем предложението така, както е предложено, ще завещаем празен чек на следващото Народно събрание“, каза народният представител от ПГ на ДПС д-р Хасан Адемов по време на дебата по преизчисляването на пенсиите. По думите му това преизчисление може да се направи с бюджета за следващата година.

"Това, което се предлага в момента, струва 1 млрд. и 110 млн. докрая на годината допълнителен разход към бюджета на ДОО. Тези пари ги няма. Аз обаче ще кажа и нещо друго. Няма ги и 50-те лв., които се дават с постановление на МС за месец април и месец май", заяви още д-р Адемов. "Как се плащат като ги няма. Как? С буфери, с какво? С намаляване на някои предвидени разходи? Това на този етап не е ясно", изтъкна д-р Адемов.

Председателят на Бюджетна комисия Георги Ганев направи реплика на Хасан Адемов, че преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2021 г. е безотговорно. Той заяви, че би подкрепил предложение за преизчисляване на пенсиите от 1 януари 2022 г.

Според Димитър Главчев от ГЕРБ предложението на БСП е абсолютно невъзможно. По думите му, за да се предвидят средства за това, трябва актуализация на бюджета, за което е необходимо правителство.

"Служебното правителство не може да прави актуализация на бюджета", посочи Главчев. "Първо, че се пренебрегна нормалния ход на законопроекта. Аз не си спомням някакъв такъв случай, в който да става въпрос за разходване на бюджетни средства и законопроектът да не е минал първо на Бюджетна комисия. Това не е случайно. Неслучайно се разглеждат такива законопроекти на Бюджетна комисия, защото там се събират становища от Министерство на финансите", каза още Главчев.

„Днес е последният ден, в който можем да се поправим и парламентът да бъде запомнен със смислено решение - преизчисляване на пенсиите“, каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата. Тя подчерта, че БСП са единствените, които вече са го правили през 2008 г. и то пак не е било съобразено с избори.

Лидерът на БСП заяви, че социалистите са правили това предложение и преди, но "Демократична България" са го отхвърлили в минал парламент. "Сега откъде пари? Пари за всичко има. Важно е кой политик и коя партия какви приоритети си поставя", заяви Нинова. По думите й в Сребърния фонд има пари, които са само за пенсии. "Какво прави ГЕРБ със Сребърния фонд. Държи го в резерва, за да отчита, че резервът е висок по стойност. Ще видим, когато почне истинската ревизия", допълни тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.