На първо четене: Без забрана за адвокатите да са шефове на фирми

На първо четене: Без забрана за адвокатите да са шефове на фирми

Отпада забраната адвокатите да бъдат управители в търговско дружество, както и изпълнителен директор на акционерно дружество. Това приеха на първо четене депутатите с поправки в закона за адвокатурата, внесени от ГЕРБ.

Промените бяха одобрени единодушно с 86 гласа "за".

С измененията се дава правото на всеки адвокат да избере дали да упражнява адвокатска професия като физическо лице или чрез еднолично адвокатско дружество, като по този начин ще може да се възползва от данъчния режим за облагане на приходите от адвокатска дейност по Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/.

В мотивите се отбелязва, че отпадането на забраната адвокат да бъде управител в търговско дружество е продиктувана от развитието на обществените отношения и цели уеднаквяване със съществуващата уредба в голяма част от държавите от Европейския съюз.

Според Християн Митев от "Обединени патриоти" във времена на пандемия и на икономическа криза този законопроект ще подпомогне адвокатите със създаването на възможност те да изберат как да бъдат облагани. Според него това няма да доведе до ощетяване на фиска, а дори до допълнителни постъпления и по-голяма прозрачност. Този закон може да се разгледа и като крачка в посока на една по-мащабна реформа в адвокатурата, коментира Митев. Според него в следващия мандат би следвало да се мисли и за приемане на нов закон за адвокатурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.