Парламентът прие поправки в  Закона за електронното управление на първо четене. Законопроектът цели да осигури ефективност и сигурност при предоставянето на електронни административни услуги на гражданите и организациите предвид приетите изменения и допълнения в Административнопроцесуалния кодекс. 

Предлагат се две групи изменения. С първата група изменения се постига гаранция, че потребители на електронни административни услуги, ще разполагат със сигурен, надежден и проследим канал за подаване на електронни документи и заявяване. Втората група изменения и допълнения се отнася до правомощията на шефа на Държавна агенция „Електронно управление“. Те имат за цел да гарантират изпълнението на Стратегията за развитие на електронното управление в страната, както и прилагането на архитектури по области на политики и бюджетен контрол върху разходите за е-управление и ИКТ. Изграждането и развитието на електронното управление изисква съгласуваност, оперативна съвместимост и системна интеграция на споделените информационни ресурси при устойчив модел за дългосрочно управление.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов заяви, че ще подкрепят законопроекта, но с условие, че трябва да се преработи. Според него променяните правомощия на държавна агенция "Електронно управление" трябва да се изчистят. "Да, прехвърлят се правомощия от едно държавно предприятие към друг субект, който към момента е търговско дружество", каза Летифов. По думите му отделно в този законопроект се засяга европейска директива от 2016 г., по която сме в наказателна процедура. Той уточни, че това е най-леката наказателна процедура, която е за достъпност на уебсайтовете, регламентирана в тази директива. По думите му трябва да приемем и да синхронизираме законодателство с директива 21-02 и да вървим към интегрирането на тази директива и тази достъпност особено по отношение на хората с увреждания.

От БСП се въздържаха. Георги Свиленски заяви, че промените в Закона били свидетелство за провала на правителството при въвеждането му. По думите му сме ставало свидетели  на отмяна на въвеждането на новите лични документи, в които е заложен електронен идентификатор. Според него сега се предлага да се извадят функции от държавната агенция "Електронно управление" и тя да се прехвърли в "Информационно обслужване".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини