Парламентът прие промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация на първо четене къде общините имат правна възможност, а не задължение да изграждат звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и на кмета на общината. Измененията са внесени от съпредседателя на ПГ на ОП Искрен Веселинов и народния представител от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Емил Христов.

С предложените промени се дава възможност общините да създадат звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и на кмета, които са свързани с опазването на обществения ред, на общинското имущество, организацията на движението в населените места и други. Служителите от тези звена ще съдействат за контролната и административно-наказателната дейност. Те ще могат да изискват документи за самоличност, да съставят предупредителни протоколи, да ограничават временно правото за свободно предвижване на лицето, докато дойдат полицаи, да връчват предписания за отстраняване на нарушението. Също така в срок до три месеца след назначаването им, служителите в звеното преминават обучение по специална програма, изготвена от Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерство на вътрешните работи.

По думите на Емил Христов законът цели да допълни и разшири съществуващите законови възможности за контрол на обществения ред, спазването наредбите на общинския съвет, заповедите на кмета и опазването на общинското имущество на територията на общините

„Разработването на предложените промени започна преди много време - 2011 г. след приемането на изменението на Закона за МВР, когато беше установено, че тези законови промени не способстват общините да се възползват от тях и да изпълняват ефективно задълженията си по охрана на обществения ред и опазване на общинското имущество“, заяви Христов. Той добави, че изготвеният законопроект е бил многократно съгласуван с Министерство на вътрешните работи. Също така, че през месец януари 2018 г. на свое заседание УС на НСОРБ са решили да подкрепят единодушно  законопроекта. Според него основен проблем е липсата на адекватни правомощия на общинските служители, което ги принуждава да извършват съвместни проверки с органите на МВР. "Дори, когато пред очите ни се извършва посегателство пред общинска собственост, единственото, което общинските служители могат да направят е да сигнализират полицейски органи и да чакат пристигането им", уточни още Христов и отчете, че в много от случаите в малките населени места има недостиг на полицейски служители.

От своя страна Маноил Манев от ГЕРБ изтъкна, че ставало въпрос за контролна дейност, а не за наказателна. По думите на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов само се допълват правата на кмета. Той доваби, че с решение на общинсия съвет в общината, съгласно бюджета който й е предоставен, ще може да се създаде таква звено, като той изтъкне, че това не е ангажимент на кмета. 

От ДПС се противопоставиха на този закон. Танер Али от движението заяви, че, ако искаме да има такива звена ще трябва да бъдат обезщетени от държавния бюджет. Той даде пример с общинската полиция, като заяви, че от всички общини в страната само 9 са се възползвали от закона. „Сега създаваме нещо ново, което или да събира недоволи или да направи така , че ще има нови приходи към общините“, допълни той. Али разкритикува законопроекта още като каза, че не може да за един месец да се обучи служител и да бъде назначен и да има същите правомощия като служител на МВР, който е учил 5 години. По думите му движението не е против да има такъв законоопроект, но са против начниите и правата дадени на кметовете на общини. Съпъртиецът му Рамадан Аталай заяви, че няма да има ползва освен актове и наказания. 

Искрен Веселинов от ВМРО заяви, че всяка години с по 1000 полицай нараства личния състав. По думите му било бавен процес, тъй като имлали нужда от обучение.

"Цветан Цветанов го няма, но Цветановщината още витае тук през законодателството", каза Манол Генов от БСП. Колегата му Иван Иванов от БСП коментира, че на дискусия през месец март 2018 г. под егидата на Цветан Цветанов е обсъден този законопроект. "Спомените, които се възвръщат в мен са докарването на килограм кметове на ГЕРБ, които да обясняват как очакват този закон и и му се радват и искат на всяка цена да стъпят в правомощията си", посочи Иванов. Той запозодря, че законовите промени са обвързани с местните избори и определи внасянето на такъв законопроект седмици преди изборите като прекалено тенденциозно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Поправката „Полфрийман“ предложена от него и прокарана от Христо Иванов

Джок Полфрийман е освободен предсрочно по процедура, предложена като законова поправка от оглавяваното от самия него затворническо сдружение и лансирана от бившия правосъден министър и настоящ лидер на олигархично обвързаната партия „Да, България“ Христо Иванов.

Радев яхна колело

Президентът Румен Радев яха колело, за да се придвижи до работа. Това стана ясно от снимки, появили се в социалните мрежи.

Президентът назначи полк. Красимир Станчев за шеф на НСО

На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на България, във връзка с чл. 8, ал. 5, и чл. 7, т. 3 от Закона за Националната служба за охрана, президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава полковник Красимир Станчев на длъжността началник на НСО и го удостоява с висше офицерско звание "бригаден генерал", от 30 септември 2019 година. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.