Национална комисия за борба с трафика на хора ще открива специализирани приюти за последваща грижа с цел реинтеграция на жертвите на трафик на хора. Това стана ясно от приетите на първо четене поправки в Закона за борба с трафика на хора. 

Издръжката на откритите приюти ще се финансира от бюджета на НКБТХ.

С промените се определя и основна роля на НКБТХ по събиране и анализ на данни, свързани с борбата с трафика на хора и закрила на жертвите.

Също според промените ще се осигурява безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ на лицата, жертви на трафика на хора. 

С измененията в закона се увеличава и срока за настаняване на лицата в приюти за временно настаняване, като се въвежда минимален срок от 30 дни и се създава възможност за продължаване на този срок по предложение на съответния приют.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини