Национална комисия за борба с трафика на хора ще открива специализирани приюти за последваща грижа с цел реинтеграция на жертвите на трафик на хора. Това стана ясно от приетите на първо четене поправки в Закона за борба с трафика на хора. 

Издръжката на откритите приюти ще се финансира от бюджета на НКБТХ.

С промените се определя и основна роля на НКБТХ по събиране и анализ на данни, свързани с борбата с трафика на хора и закрила на жертвите.

Също според промените ще се осигурява безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ на лицата, жертви на трафика на хора. 

С измененията в закона се увеличава и срока за настаняване на лицата в приюти за временно настаняване, като се въвежда минимален срок от 30 дни и се създава възможност за продължаване на този срок по предложение на съответния приют.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Заплатите на депутати и министри отиват за борба с COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Депутати и министри, както и шефовете на държавни и изпълнителни агенции ще бъдат без заплати считано от 1 април до края на извънредното положение. Такова редакционна поправка предложи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в решението за замразяването на депутските заплати. От коментарите след това стана ясно, че то среща подкрепа и ще мине през пленарна зала, въпреки че гласуването по него ще бъде след 30 минути.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов: Солидарни сме, затова искаме замразяване на заплатите

Солидарни сме, затова искаме замразяване на заплатите. Винаги има дълбока форма на популизъм, когато се заговори за заплатите на депутатите. Това коментира пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Данаил Кирилов представи пред ЕС мерките у нас при извънредното положение

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов участва в неформална видеоконференция на министрите на правосъдието на Европейския съюз (ЕС), чиято цел бе обмен на опит и подобряване на координацията в областта на правосъдието в условията на разпространението на COVID-19, съобщиха от правосъдното министерство.