На първо четене: Карантинираните гласуват с подвижни кутии или отделни секции (ВИДЕО)

На първо четене: Карантинираните гласуват с подвижни кутии или отделни секции (ВИДЕО)

Гласуваме и с изтекли документи

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация в домовете си или в болници ще гласуват с мобилна избирателна урна или в отделни избирателни секции. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за извънредното положение.

Народните представители гласуваха ЦИК да определя условията и реда за гласуване с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на комисията или съответната община или на безплатен телефонен номер, списъка за гласуване и гласуването в изборния ден.

Броят на членовете в секциите за карантинираните, какво и на тези извън страната трябва да е не по-малко от трима, но при спазване изискванията на Изборния кодекс.

Прие се, че при произвеждане на изборите ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден приема правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес.

ЦИК съвместно с Министерския съвет обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита.

В болниците, в които са настанени за лечение лица с COVID-19, се образуват отделни избирателни секции. Правилата за изборите се приемат след консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет.

При необходимост избирателните комисии и другите органи в съответствие с правомощията им в изборния процес може да поискат съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции.

В текстовете се предвижда гражданите, които са с изтекли документи за самоличност, да могат да гласуват с тях, да се идентифицират пред секционните комисии, като целта е да се избегне струпване пред органите, които издават документи за самоличност.

 По време на дебатите социалистът Филип Попов обвини управляващите, че с тези промени се опитват да саботират изборите.

Независимият Станислав Станилов заяви, че след изборите щяло да се дигне заболеваемостта, а моралната отговорност щял да носи президента Радев. По думите му Радев трябвало да насрочи изборите в дни когато можело да се седи на отворени прозорци.

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че ще подкрепят законопроекта. „Смятаме, че са необходими тези мерки, но трябва да се съобразим и със становището на ЦИК“, каза той. По думите му дефицитната стока през целия мандата бил диалога, но призова за такъв и предложи да се прецизират текстовете и всяка парламентарна група да направи своите предложения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.