На първо четене: И в работни, и в почивни дни служителите на МВР с парични възнаграждения

На първо четене: И в работни, и в почивни дни служителите на МВР с парични възнаграждения

Отпада допълнителният платен годишен отпуск до 12 дни при положен извънреден труд от служители на Министерството на вътрешните работи. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за МВР.

Сега в закона е записано, че в работни дни, ако полагат извънреден труд служители на МВР получават 12 дни платен отпуска, а, ако полагат извънреден труд в почивни дни получават парично възнаграждение. Със сегашното предложението вносителите искат и в почивни, и в работни служителите да получават само парични възнаграждения.

В него се посочва, че предвид специфичната дейност на министерството, служители на ненормиран работен ден регулярно полагат труд над установеното работно време в работни дни. Съгласно действащата към момента нормативна уредба, положеният труд в работни дни над установеното работно време, не представлява извънреден такъв, поради което той не се компенсира с възнаграждение.

Така компенсацията за извънреден труд ще остане само финансова, като тя ще представлява 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение, както е и в действащия в момента закон.

До влизането в сила на Закона служителите ще могат да ползват допълнителния годишен отпуск.

Законопроектът предвижда и по-големи парични възнаграждения при отличия за благодарност.

При награждаване от министъра, зам.-министрите и главния секретар на МВР се планира размерът на наградата да е до 250 лв., вместо до 200 лв., както е в сегашния текст на закона. При награждаване от ръководителите на структури в МВР от вносителите искат увеличаване на максималния размер от до 120 лв. на до 170 лв.

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнително възнаграждение за извънреден труд, възлизат на около 65 млн. лв., посочват вносителите.

Иван Иванов от БСП каза, че ще подкрепят предложението, защото това бил правилният подход. Нямало да правят предложения между двете четения, ако се запише, че закона ще влезе в сила от неговото публикуване, а не от 1ви януари 2021г. По думите му служители на МВР се намирали под натиск, което налагало да се заплати този извънреден труд. Той предложи, че, ако се направи редакционна поправка , БСП нямало да прави други предложения.

Зам.- председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов от каза, че темата за извънредния труд била обсъждана и по време европредседателството. По думите му 13 000 служители щели да бъдат заинтересовани от промените. Законопроектът предвиждал да влезе в сила от догодина защото сега започвали бюджетните пресмятания.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски каза, че проблема не бил от днес и вчера, но това, което предлагали било договорено с всички синдикати и структури на МВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.