На първо четене: До 10 млн. лв. глоба за банки и фирми, ако не докладват за пране на пари

На първо четене: До 10 млн. лв. глоба за банки и фирми, ако не докладват за пране на пари

Глоби до 10 млн. лева ще се налагат на фирми, банки, застрахователи, търговци, нотариуси, брокери, ако допуснат съмнителна сделка и не докладват на ДАНС. Това предвиждат промени в Закона срещу изпирането на пари, които депутатите гласуваха на първо четене в НС.

Законовите промени бяха обсъдени през седмицата от парламентарната комисия по вътрешен ред.

Законопроектът предвижда касетките и сейфовете, които са анонимни и се намират в трезорите да бъдат забранени.

В закона още се гласи лица, "които търгуват или действат като посредници в търговията с произведения на изкуството, включително, когато това се извършва от художествени галерии и аукционни къщи, когато стойността на сделката възлиза на или надвишава 10 000 EUR или тяхната равностойност в друга валута“, да подават сигнали до ДАНС. Освен това, те ще трябва да проверяват и клиентите си и при най-малките съмнения, ще са задължение да информират съответните иснтитуции.

Според законопроекта мерките срещу прането на пари ще бъдат обхванати и хората, които предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, както и доставчиците на портфейли, предлагащи попечителски услуги.

Предвижда се също така мерките да обхванат и хората, които предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, както и доставчиците на портфейли, предлагащи попечителски услуги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.