На първо четене: 4-годишните задължително на предучилищна

На първо четене: 4-годишните задължително на предучилищна

Предучилищната ще бъде задължителна за 4-годишните деца.  Такава промяна приеха депутатите на първо четене в Закона за за предучилищното и училищното образование.

Обхващането в детска градина на четиригодишните е изключително важно за езиковото, емоционалното и социалното им развитие, се посочва в мотивите на правителственото решение.

В държавния бюджет са предвидени 10 млн. лв., които освен за въвеждане на задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще бъдат и за подпомагане заплащането на такси от родителите, които са в неблагоприятно социално положение. Така ще се стимулира включването в предучилищно образование на децата, които не посещават детска градина поради нисък социален статус или поради факта, че родителите са безработни. 

Въвежда се трайна законова уредба за обучение от разстояние в електронна среда, като обучението може да се използва от училището при грипни епидемии или други непредвидени обстоятелства.

 По време на дебатите Михаил Михов от ОП каза, че ще подкрепят законовата промяна. Според патриотите тази функция била социална и подпомагала гражданите. Също така била и икономическа, като давала възможност на майките да се върната на работа. Била и демографска, защото осигуреното от държавата предучилищна, давала възможност за  спокойно семейно планиране. От ОП смятат, че ключов въпрос било подпомагането. Те се надяват, че ще се стигне за безплатна детска градина за всички български деца.

Ерол Мехмед от ДПС заяви, че ще подкрепят законопроекта. По думите му той касаел целият народ. Но според него недостигът на детските градини трябвало да се реши в спешен порядък.  Той подчерта, обаче, че  липсвала темата с езика. По думите му учебния предмет за майчин език не бил признат, такъв. Той напомни, че от ДПС създали учебници на турски език и бе категоричен, че щели да продължат да се борят за това. Мехмед даде да се разбере, че ще внесат предложения за безплатни детски градини.

Михов нападна, в реплика, Ерол Мехмед за изказването му, че ДПС направили учебници, като подчерта, че това било противозаконно, тъй като имало законови разпоредби кой и как ги създава. От своя страна депутатът от Движението отговори ,че учебниците по турски били утвърдени от министъра на образуванието и преминали нужните изисквания. Той подчерта, че финансирането ставало от субсидиите на ДПС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.