На първо четене: 1 лев партийна субсидия от юли  (ОБНОВЕНА)

На първо четене: 1 лев партийна субсидия от юли (ОБНОВЕНА)

ДПС: Без ограничения за даренията, Партиотите: ЦИК да покрива медийните участия, БСП иска диалог

1 лев вместо досегашните 11 лева да бъде партийната субсидия от 1 юли. Това одобриха депутатите след като гласуваха на първо четене актуализацията на бюджета за 2019-та. Поправките в закона минаха със 117 гласа "за" на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а 90 от ДПС и БСП гласуваха "против".

По време на дебатите ДПС поискаха

да паднат всички ограничения за дарения 

и партиите да набират пари под обществен контрол. Зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев само уточни, че такива средства да се приемат от държавни органи и от чужди граждани и юридически лица. Той даде да се разбере, че не приемат аргумента, че субсидиите се свиват на 1 лева заради обществените очаквания, ако има такова според него това трябва да стане след дискусия. Според него така ще се добави нова тема в докладите на ЕС и ЕК. Именно затова той повтори идеята на ДПС, че ще внесат между 1 и 2 -ро четене субсидията да е 0 лева. По думите му субсидия от 1 или 5 лева ще доведе до недофинансирана не партиите и търсене на това извън регламентираното.  той даде пример с Германия и Холандия, като при първите парите са партиите са над 10 евро за глас, а в Холандия финансирането е смесено.

От "Атака" пък поясниха,че подкрепят закона , но трябва да се търси друг механизъм, който за замени субсидиите. И тъй като основна част от парите отиват за кампании, те предлагат промени в закона за политическите партии,с които 

ЦИК да поема разходите за медийни участия при избори.

Искрен Веселинов от ВМРО пък нашега предложи закона за партиите да се замени с този за обществените поръчки и да се започне с наддаване за постове. Воеводите са за свиване на субсидията, но според Веселинов 1 лев няма да е достатъчно за функциониране на партиите. Именно затова в закона трябвало да се запише легитимен механизъм за финансиране. Той поясни,че те също ще внесат предложения между 1 и 2 -ро четене, но не уточни дали това ще е старата им идея за 5 лева субсидия за спечелен глас.

БСП на свой ред пък заявиха, че така се застрашава демокрацията и е опит за заличаване на политическите сили.

БСП поиска диалог

и призоваха да не се бърза с поправките. "Обричате политическите партии да изчезнат", предупреди социалистът Драгомир Стойнев. Неговият колега Румен Гечев пък отново лансира идеята им банковите депозити на партиите, натрупани до 3 юни и неизхарчени, да се върнат в бюджета. Гечев обвини ГЕРБ във вакханалия и опит за притискане до стената на БСП. 

ГЕРБ пък дадоха да се разбере, че са внесли тези предложения, за

да се спре в  внушенията, че ГЕРБ  раздават субсидиите

и те ги бранят. "На нас ни омръзна тази роля. нямаме намерения да я играем", каза Тома Биков. Той дори изтъкна, че знаят какви са рисковете от намаляване на субсидията на 1 лев. Той поясни,че парите отиват предимно за медийни пакети и се харчат за кампании, а не се делят между членовете и депутатите. "Никой от ГЕРБ не желае българската демокрация да се олигархилиира", увери Биков.

Всъщност по време на дебатите БСП и ГЕРБ си

размениха упреци кой по -добре управлява партийните финанси.

От ГЕРБ увериха, че техните пари са прозрачни и на няколко пъти намекнаха, че социалистите кътат средствата в партийните каси,а  не в банките и затова после свикват пленуми, за да се чудят къде са отишли средствата. Александър Иванов цитира Алберт Анщайн и дори изтъкна, че БСП харчат безотговорно своята партийна субсидия. Пример за това било, че дори два пъти фалирали държавата и се надява гражданите никога повече да не им дадат властта отново.

Червените пък изтъкнаха, ГЕРБ има символични средства от членски внос, а БСП - над 1 млн. лева.В ЕС пък имало само една държава, която не участвала във финансирането на формациите - Швейцария. Социалистите попитаха ГЕРБ колко лихва плащат за техните банкови депозити.

На свой ред от ГЕРБ отговориха,че лихвата им е едва 0,05 % и тя покрива банковите такси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.