На първо четене: Затвор за разпространение на отрови за пчели

На първо четене: Затвор за разпространение на отрови за пчели

До 10г. лишаване от свобода за сексуална злоупотреба с деца под 14 г.

Наказание до 4 г. лишаване от свобода и глоба от 2 до 4 хил. лв. за производството и разпространение на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Това приеха депутатите на първо четене с поправки в НК.

„През последните години в практиката се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Тези продукти съдържат забранени за употреба в Европейския съюз и в България субстанции, които са опасни за здравето и живота на хората и животните (пчелите) и имат дългосрочно негативни последици за околната среда“, пише в мотивите.

В законопроекта има и промени, с които пределът на максималното наказание за сексуална злоупотреба с деца под 14-годишна възраст, придружена с принуда, се привежда в съответствие с изискванията на европейското законодателство. Предлага се наказанието за блудство и съвкупление с тях да се увеличи от 8 на 10 години.

Изменението се налага с оглед пълното въвеждане на европейската директива за борба със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография. Макар България да е транспонирала директивата през 2015 г., Европейската комисия е установила несъответствия на някои разпоредби, което налага промяна на санкциите в текста.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.