На първо чете: Удължават с 6 месеца срока на личните карти и паспортите

На първо чете: Удължават с 6 месеца срока на личните карти и паспортите

С нови 6 месеца се удължава срокът на личните карти и паспортите, които изтичат в условията на пандемията от COVID-19. Това приеха единодушно с 141 гласа „за“ депутатите на първо четене в Закона за извънредното положение.

В момент в закона е записано, че следва да бъде удължена за срок от 6 месеца валидността на личните карти и на книжките, които изтичат в периода 13 март -31 октомври. Сега законопроектът предвижда този срок да се измени от 13 март до 31 януари следващата година.

Също така се реши по време на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка и при условията на реципрочност, чужденец или гражданин на Европейския съюз, на държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, конфедерация Швейцария или на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, който е влязъл по законоустановения ред на територията на страната, може да напусне България през ГКПП в рамките на срока, за който държавата, която е издала паспорта или личната карта, е нотифицирала България, че тяхната валидност е удължена, както и при условие, че е осигурен транзит на лицето до държавата на крайната му дестинация.

По време на извънредна епидемична обстановка службите за административен контрол на чужденците пък могат да продължат пребиваването с три месеца на лицата, които са влезли на територията на България при условията на безвизов режим за краткосрочно пребиваване, както и на лицата, които са влезли с виза за краткосрочно пребиваване.

Лицата имат право да кандидатстват за продължаване на разрешения срок на пребиваване с три месеца по хуманитарни причини или поради извънредни обстоятелства. Заявлението за продължаване на разрешения срок на пребиваване следва да бъде подадено до службите за административен контрол на чужденците по местопребиваване на кандидатите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.