На пъпа на Пловдив откриха статуетка на Кибела на 1800 г.

На пъпа на Пловдив откриха статуетка на Кибела на 1800 г.

Откъснали главата на езическата богиня при навлизането на християнството по нашите земи

Изключително изящна и сравнително запазена статуетка на езическата богиня Кибела откриха археолозите Мая Мартинова и Биляна Здравчева при разкопки на пъпа на Пловдив. Находката е сензационна, защото статуята поразява със стилна изработка и с малките си размери.  Главата на богинята липсва, защото явно през 4-ти век след Христа е бил направен опит мраморната статуетка да бъде унищожена.

Причината за това да бъде унищожена е било навлизането на християнството по нашите земи, а Кибела е езическа, фригийска, богиня, майка на легендарния цар Мидас.

„Намерихме я в опожарен пласт от късната Античност, когато християнството навлиза и се утвърждава по нашите земи. Тогава тези езически паметници са подложени на унищожение. Затова и статуетката е била опожарена, отчупена е и главата й, но тя има всички атрибути, за да разпознаем, че това е богинята Кибела. До момента сме намирали фрагментирани такива паметници, а тази статуетка е добре запазена”, обясни Мая Мартинова. Статуетката на богинята Кибела била намерена почти случайно. Археолозите използвали хубавото есенно време и на 26 октомври т.г. продължавали с разкопките край Централна поща. Те проучват терена, който доскоро бе частна собственост и едва, благодарение на дълги и трудни преговори, наскоро бе придобит от община Пловдив.

„Открихме я при разкопките на Форум – Север, които се извършват в терена, който беше доскоро частен имот. Този терен е необходимо да се проучи, защото с него ще се завърши цялостният комплекс и ще се пристъпи към изработване на проект за експониране, както направихме при Форум – Запад”, обясни Мартинова. По думите й откритата статуетка е била изработена през 2-ри век след Христа, което означава, че находката е на 1800 години. Два века по-късно е бил направен опит статуетката да бъде унищожена.

„Богинята Кибела стои на трон. От двете й страни има два лъва и с лявата си ръка държи тимпан. Счупването на главата й и другите поражения говорят, че статуетката е била подложена на умишлено унищожение”, обясни Мая Мартинова. Намирането на находка с богинята Кибела е много голяма рядкост дори в Пловдив, където има богат археологически урожай.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.