Повече помощи за сектора, затвор за отравянето на пчели и строг контрол на вноса на мед от трети страни поискаха днес на протест пред земеделското министерство пчелари от цялата страна.

Протестиращите поискаха още да се създаде акредитирана лаборатория за изследване смъртността на пчелите, строг контрол на нелегалния внос на забранени препарати, с които пръскат земеделските производители. По думите на Михаил Михайлов, председател на една от пчералрските браншови организации през последните 9 години пчелните стопанства са намалели с 43%, а само през изминаваща 2018 г. смъртността сред пчелните семейства е скочила с над 70% и загиналите са почти 27 хиляди, като от отравяния са измрели над 21 хиляди. Според браншовика липсва надлежен контрол от страна на Агенция по храните относно пръсканията с химикали, както и по качеството на внасяния от трети страни пчелен мед и последващото предлагане на пазара и функционирането на фирмите да преработка. „Необходимо е да се създаде в България акредитирана лаборатория за установяване на отравянията на пчелите и замърсяванията с пестициди на пчелните продукти“, смята той.

От името на протеста, в който участваха стотици пчелари от цялата страна, Михайлов поиска създаването на нова схема за подпомагане на пчеларството по бъдещата Обща селско- стопанска политика след 2020 г. В тази връзка той каза, че трябва да се създаде експертно-консултативен съвет за решаване на проблемите в сектора.

Елена Стоилова от общинското дружество в Търговище смята, че както всички земеделски производители и пчеларите трябва да получават директни плащания на пчелно семейство. „Парите отпускани по сегашната пчеларска програма не стигат за всички. Освен това за държавната помощ по de deminimis има условие да има продаден мед. Има хора с тонове мед в складовете си и не искат да го дадат за 3,20 или 3,80 за кг, което е под минимума на разходите ни за пчелно семейство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Едва 23 от 253 къщи за гости са изрядни

253 къщи за гости ще трябва да върнат общо 46,4 млн. лв. Това е резултатът от проверката на Държавен фонд „Земеделие” на всички обекти, които са направени с европари по програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, съобщи Нова телевизия.

Доходите нарастват с 11.3% през третото тримесечие, а разходите - с 4.3 на сто

Общият доход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1716 лв. и нараства с 11.3 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 г., съобщи Националният статистически институт. Общият разход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1583 лв. и се увеличава с 4.3 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.