На празен джоб чифте цени

На празен джоб чифте цени

Заредени с големи очаквания за по-евтина топла вода за идващите жеги и парно на поносими цени за зимата всички абонати получават отрезвяващ шамар.

Оказва се, че КЕВР, призван да бди за интересите и на потребителите, е изчислил прогнозна целогодишна цена на топлинната енергия за следващите 12 месеца по-висока въпреки падащите цени на природния газ. За софийската е заложено поскъпване от над 22%, което на практика почти изпраща в историята широко рекламираното поевтиняване, започнало от началото на април и продължило и през май. Дали те не са и своеобразен данък в помощ на вечно работещата на загуба столична топлофикация? В същото време оттам твърдят, че броят на неплатените сметки от абонатите не е чак толкова голям.

Явно надеждите ще трябва да ги оставим за бъдещето или по-добре за сънищата под юргана в студените месеци, когато ще трябва тотално врътката на парното да е на позицията на снежинката. Някои обясняват одобряването на високите бъдещи цени с удобството да не се смятат те всеки месец, както това се прави с тока за битовите абонати сега. Ще има промени единствено при колебания на природния газ от плюс-минус 15%. Да не стане обаче като цените по бензиностанциите, когато при дори отрицателни котировки на международните пазари на петрола у нас горивата не поевтиняват бързо.

Тепърва ще разберем дали новата система за планиране на цените на парното ще се окаже ефективна. Особено на фона на очакваната от над десетилетие и половина диверсификация на доставките на природен газ за страната. Нали на тях се надяваме да свалят цената на синьото гориво и най-после да не се налага и да студуваме, и да плащаме високи сметки за отопление. След като ЕК ни помогна да се уредим с по-ниски цени на газа от Русия, сега остава същото да направим и с отдавна договорените доставки от Азербайджан по Южния газов коридор, който започна да работи, преди да успеем да построим интерконектора към Гърция. С втечнения метан, който ще идва през терминала в Александруполис, нещата ще са по-ясни, защото поне през лятото цените му значително падат, а през останалото време също конкуренцията е голяма.

Цялата сага с битовите сметки не само за парното и топлата вода е в ниските доходи на голяма част от абонатите. Как пенсионер, отработил 40 години и с под 400 кинта на месец ще успее да покрие дори сметка от 100 лв.? Да не говорим за останалите без работа семейства с деца. Антипазарна мярка е да се държат цените ниски и те да са еднакви и за бедни, и за богати. Просто, както се прави в напредналите страни, трябва социалните служби да си свършат работата. И, разбира се, доходите ни по-скоро да стигнат поне средното за ЕС ниво.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.