На още 8 държавни язовира разрешават любителския риболов

На още 8 държавни язовира разрешават любителския риболов

Забраната остава само за 3 от съоръженията за питейно водоснабдяване

Още осем язовира ще бъде разрешено практикуването на любителски риболов извън санитарно-охранителните им зони. Това пише в предложение за изменение на наредба от 2008 г. за ползването на държавните язовири и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и аквакултури в такива обекти. Добавените съоръжения са „Батак“, „Белмекен“, „Въча“, „Калин“, „Кричим“, „Пловдивци“, „Среченска бара“ и „Чаира“.

В документа се предлага списъкът с язовирите с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване на бъде увеличен от записаните сега 18 на 24. От увеличената бройка


забрана за риболов се предвижда само на 3 от тях


- „Боровица“, в област Кърджали, „Камчия“, в Бургаско и „Хр. Смирненски“ (Янтра) - над Габрово. От новия списък на водоснабдителните изкуствени езера е отпаднал яз. „Цонево“, но за него е записано да остане в сила разрешението за любителски риболов. Предлага се същият режим на ползване да бъде въведен и за яз. „Ясна поляна“ в област Бургас, за който по сега действащата наредба любителският риболов е забранен.

От общо 215 язовира в новия списък за 77 се предлага да има възможност за любителски риболов. Останалите ще се предназначени за отглеждане на риба и други аквакултури.

В мотивите към проекта на наредба, относно няколко определени язовира: „40-те извора“, „Брягово“, „Каменец“, „Мандра“, „Овча могила“, „Пампорово“, „Стойковци“, „Телиш-2“, и „Шишманов вал“ е предвидена промяна в рибностопанско отношение и те от водоеми за любителски риболов стават за отглеждане на аквакултури. Основна причина за промяната е съществуващото към момента ограничение по силата на Закона за рибарство и аквакултури. Посочените норми предвиждат, че в язовирите - държавна собственост, определени за любителски риболов, производство на риба може да става

в определените за това зони


само в мрежени клетки (садки) и в други плаващи на повърхността на водата и потопяеми съоръжения. По този начин се поставя ограничение за свободното отглеждане на риба в тези водоеми.

Предлага се още към протокола за зарибяване на водоемите задължително се прилага ветеринарномедицинско свидетелство, удостоверяващо здравословното състояние на зарибителния материал и копие от документ удостоверяващ произхода на зарибителния материал. Когато зарибяването е с есетрови риби, се изисква и генетичен сертификат.

В проекта за изменение на нормативния документ за първи път се предлага и дефиниция на „Зона за аквакултури“ и „Аварийна зона“.

С редакцията на наредбата се предлага още шамандурите прикрепени към пасивните риболовни уреди да съдържат обозначение на буквите и цифрите на външната маркировка на риболовния кораб, към който принадлежат. Те трябва да са обозначени на възможно най-високо равнище над водата, така че да се виждат ясно и да бъдат в цвят, контрастиращ с повърхността, на която са обозначени, да бъдат заличавани, изменяни или да бъдат оставени да станат нечетливи.

Едно от предложенията е в периода на забраната за улов на калкан в икономическата ни зона в Черно море да не се разрешава и уловът на други дънни видове като морска котка и морска лисица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.