„На опашката в Европейския съюз сме по здраве на възрастното население. Ние сме на 26-то място. По-добре стоим в класацията по работна заетост на пенсионерите, на 20-та позиция.

Това са част от показателите, залегнали в Индекса за активен начин на живот на възрастните хора, съобщи Златина Найденова – експерт в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево. - В тази категория попадат хората на 65 години и над тази възраст”, поясни тя.

Твърде нисък е и делът на възрастното население, ползващо интернет технологиите, което също е показател, залегал във  въпросния индекс.  

По думите на Найденова амбицията е в следващите години да бъде постигнато средното, 14-то място в Европа.

Изпратени са писма до всички отговорни институции за вкючване в Стратегията за активен начин на живот на възрастните хора, която беше приета през месец март тази година. Сред тях са БАН и НСИ. От тях са поискани всички мерки, които са разработвали до момента за насърчаване на възрастните към активен начин на живот. Информацията трябва да бъде предоставена до края на месец август, като през септември експерти на Министерството на труда и социалната политика ще я обобщи и внесе в Министерския съвет за разглеждане, каза експерт Златина Найденова.

Според Европейската комисия терминът активен начин на живот на възрастните хора означава приспособяване на начина на живот към факта, че неговата продължителност се увеличава.  

Индексът за активен начин на живот на възрастните хора пък е инструмент за измерване на неизползвания потенциал за активно и здравословно стареене на национално и регионално ниво. Той е изграден от 22 индикатора, сред които заетост, участие в обществото, независим и сигурен живот в добро здраве.

От МТСП припомниха, че тененцията в България е населението не само да намалява, но и да застарява.

По данни на НСИ хората на 65 и повече години към края на 2018 г. са 1 493 111 души, което представлява 21,3% от това в цялата страна. В сравнение с 2017 година броят им е нарастнал с 0,3 на сто. Най-много са те в областите Видин – 29,6%, Габрово – 28,6% и Кюстендил – 27,3 на сто. Общо в двадесет обрасти този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът им в столицата – 17,5% и Варна – 18,9 процента.

Даннте показват, че средно на 100 излизащи от пазара на труда влизат 64 нови. Дисбалансът в това отношение по области обаче е голям – в Смолян на 100 пенсиониращи се започват работа едва 35 човека.

1208 лв. е средната работна заплата за страната. В Бургас средната работна заплата е под 1000 лева. Изпреварват го Стара Загора и Габрово.

Предвижда се изготвянето на национален план за условията, които ще предостави държавата на възрастните хора до 2030 година. Сред тях са възможности за осигуряване на работа, професионални обучения, предоставяне на специализирани услуги за работници и подобряване на здравето на хората в пенсионна възраст. Планира се и предоставяне на гъвкави услуги на пазара на труда и социални грижи, което означава възможности за работещите да бъде организиран работният им ден така, че те да могат да се грижат и за възрастните си родители.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Пращат децата в мандри, в училище правят овощни градини (ТЕМАТА)

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Децата от първи до четвърти клас ще имат посещения на стопанства, мандри или селскостопански музеи, за да могат да научат откъде идва млякото и как от него става сирене или кашкавал.

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Изведоха 3 деца от дома им заради мизерия (ОБЗОР)

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Мизерия, мръсотия и липса на подходящи условия за живот са причините, заради които отдел от „Закрила на детето“ са извели 3 деца от дома им в с. Балша. В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин за хранителни стоки.

70 600 българи във Великобритания вече получили статут на уседналост

По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.