На обиколка из най-богатите градове в света (ГАЛЕРИЯ)
5

На обиколка из най-богатите градове в света (ГАЛЕРИЯ)

Боливуд се превръща в дом за 38 милиардери, преди сегашната си слава Шънджън и Шанхай в Китай са били прочути единствено като рибарски средища

Къде избират да живеят най-богатите хора в света? В случай че сте спечелили от тотото и се чудите къде ще се чувствате в свои води, веднага се притичваме на помощ. Дори и късметът все още да не ви се е усмихнал, изследването на мегаполисите, превърнали се в дом на най-заможните бизнесмени, е приключение, което заслужава внимание.

Какви са привичките в града, подслонил десетки милиардери, имат ли богаташите и ако да, какви заслуги за изграждането на монументи и туристически атракции? Във време, в което коронакризата постави на трупчета повечето ни планове за задгранични странствания, именно сега е времето да подострим молива и да начертаем богат график за времето, в което COVID-19 е вече затворена страница.

Започваме изследването си, базирайки се на годишната статистика, изнесена от сп. Forbes. Традиционно изданието изброява десетте града, в които живеят най-много богаташи. Днес ви представяме и като туристически дестинации първата порция от тях.

СИНГАПУР

Наричат го Лъвски град заради величествения монумент на Мерлион (полулъв, полуриба) до сградата на парламента. Островната град държава Сингапур всъщност е прочута навред със своята подреденост, нищожния трафик по улиците и солените глоби. В нея живеят 31 от най-богатите хора в света, чиито средства общо достигат до 95,3 милиарда долара. Всъщност последната година се оказва доста плодотворна за местните богаташи. От 2019-а досега техният брой скача с 40%, като това избутва Сингапур с едни гърди напред в класацията, като заема почетното десето място вместо Сеул.

Има много причини, поради които в града се помещават немалко богаташи. Със сигурност не всеки може да свие семейно гнездо тук. Доста заможен например следва да е всеки жител, желаещ да се сдобие с автомобил и да излезе на пътя – една от основните причини за липсата на задръствания в Сингапур. Освен със завидните си банкови сметки местните се славят и с честта си. Така, да речем, сервитьорите ще ви се обидят, ако се опитате да им оставите бакшиш. Но пък е възможно да ви начислят 10% такса обслужване.

Сингапур е член на групата „източноазиатски тигри“ заедно с Южна Корея, Тайван и Хонконг заради бързия си икономически скок. В страната са развити производството на електроника, корабостроенето и секторът на финансовите услуги. Тя е и един от най-големите производители на CD дискове в световен мащаб, като тук се провеждат и задълбочени изследвания в областта на биотехнологиите.

Както вече отбелязахме, Мерлионът е задължителна отправна точка за всеки самоуважаващ се пътешественик. Не пропускайте още зоологическата градина, смятана за една от най-красивите в света. Любопитен факт е, че тук животните не се държат в клетки, а са пуснати да се разхождат на свобода. Сред останалите места, които ви препоръчваме да посетите, е крайбрежната ивица „Кларк Кий“, кръстена на сър Андрю Кларк, втория губернатор на Сингапур.

САН ФРАНЦИСКО

Туризъм, моден дизайн, архитектура, компютърна индустрия – това са само част от отраслите, които позиционират Сан Франциско в нашия списък. Калифорнийският град печели много от своето разположение. Той се намира близо до Силициевата долина, има добра пристанищна база, което позволява добър търговски обмен с Азия. В същото време тихоокеанската стокова борса се намира в центъра на Сан Франциско, заради което финансите и банковото дело също са развити на терен. Според данни на Търговската камара на града пък един на всеки 11 жители работи в сфера, свързана с изкуствата.

Общо 37 са милиардерите в Сан Франциско. Общото им състояние възлиза на 90,7 млрд. долара. Броят на богаташите обаче е намалял с 5 през тази година, като сред хората, загубили статута си на милиардери, се включва и създателят на социалната мрежа за снимки Pinterest.

За сметка на това градът е популярен с това, че не е особено гостоприемен към „простолюдието“ – стандартът на живот е недостъпен дори и за повечето американци. Сред причините – само за да се сдобиеш с жилище там, трябва да изкарваш минимум 172 000 долара на година.

Любопитен факт е, че Сан Франциско носи името си от най-старата сграда на територията си – църквата „Мисия Свети Франциск от Асизи“, основана на 9 октомври 1776 г. Преди това мястото се е казвало Йерба Буена, като се смята, че вдъхновението зад това се крие в изобилието на храст, носещ същото название.

Сред отличителните забележителности тук са паркът Голдън Гейт, Бейкър Бийч и Оушън Бийч, бившият затвор Алкатрас, Дворецът на легиона на честта и др. Ако отидете, със сигурност си запазете място в графика за маршрута на 49-милният живописен път, който всъщност ще ви преведе през някои от най-интересните атракции във и около Сан Франциско. Така ще можете да забележите и от първа ръка любопитната смесица от културите на САЩ, Латинска Америка, Европа и Азия.

МУМБАЙ

Индийският „Холивуд“ (Боливуд) е също притегателен център за финансово заможните хора. Освен че разполага с огромна и развита филмова индустрия, вторият по големина град в света обуславя своето богатство с факта, че дава терен на най-голямото пристанище в западната част на родината си, обработва повече от 50% от пътническия поток в страната, като през него преминават и 70 на сто от морската търговия. В допълнение, Мумбай е и финансовият център на държавата, като именно тук ще можете да видите седалищата на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании.

Всички тези предпоставки водят до наличието на 38 милиардери, които притежават общо близо 150 млрд. долара.

Новото име на някогашния Бомбай е изведено от името на индуистката богиня Мумбадеви и „аай“, което означава „майка“ на маратхи.

В индийския град има място за всички. Пътешествениците често свързват локацията с контраста, защото тук можете да видите както разточителен лукс, така и картини на пълна нищета.

За ловците на забележителности Мумбай е истинско съкровище. Особено забележителен е паркът „Санджай Ганди“. Той е разположен на площ от 104 кв. км, а на територията му живеят лъвове и тигри. Растителността му пък се смята за „белите дробове“ на града. Интересна е и крепостта Колаба, която е прочута с това, че там се намира т.нар. вход на Индия. Това всъщност е жълт базалтов проход от Арабско море, който е служил за посрещането на британските монарси, когато са пристигали в колониалната територия. Посетете и дома на Махатма Ганди, който днес е превърнат в музей, за да разберете повече за индийския герой на свободата. Преди да предприемете каквото и да е пътешествие из града обаче, имайте предвид, че пътуването с градски транспорт е почти мисия невъзможна, затова основно придвижването се извършва с такси.


ШЪНДЖЪН

Наричат го „китайската Силициева долина“. Шънджън е град в Южен Китай в провинция Гуандун. Разположен е северно от Хонконг, което е може би и една от причините двата града да са постоянно сравнявани. За Шънджън се смята, че е огледален образ на своя съсед. Градът е сред светкавично бързо развиващите се райони в Китай. За няма и 40 години Шънджън успява да се превърне от средище на рибарски селца в център и символ на китайското икономическо чудо, задвижвано все по-силно от производството и високите технологии.

Каква е причината за тази промяна? През 1979 г. смятаният за „бащата на реформите“ Дън Сяопин обявява града за първата специална икономическа зона. Днес в Шънджън живеят 44 милиардери, с пет повече от миналата година. Тяхното общо състояние е оценено от сп. Forbes на 220,2 млрд. долара. Всичко това отново не е случайно. Градът привлича все повече компании заради развитата си производствена база, веригата за доставки. Шънджън е атрактивен и заради близостта до големия финансов център в съседство Хонконг.

Несъмнено сред причините за растежа на града, както признават и от управата му, е неспирният труд на местните. Заради добре платената работа тук постоянно пристигат китайци в разцвета на силите си, които се посвещават именно на своите професии. Най-често те дори живеят на броени метри от своето работно място.

Сред забележителностите, които си заслужават да се видят на терен, е увеселителният парк „Прозорец към света", където можете да видите миниатюри на над 130 известни забележителности от целия свят. Етнографското село "Прекрасен Китай", ботаническата градина „Сиенху", Сафари парк, плажовете „Да Мейша" и „Сяо Мейша" също заслужават вашето внимание. Длъжни сме обаче да предупредим да внимавате по улиците, предвид че дребната престъпност тук е доста застъпена.

ШАНХАЙ

Отново сме в Китай. Този път мястото е Шанхай, където за разлика от Шънджън освен бизнеса на почит е и образованието. Това всъщност е най-големият град в азиатската страна. Съдбата му отново е подобна с тази на Шънджън, предвид, че от селище, прочуто предимно с рибарската (и текстилната) си дейност, той успява да се превърне в същински мегаполис.

Това се случва доста по-рано. Още през 19-и век значението на Шанхай се увеличава. Предпоставки за това дават благоприятното разположение на пристанището, както и подписаният през 1842 г. Нанкински договор, който го определя като един от градовете, отворени за международната търговия. В момента градът е прочут с най-голямото товарно пристанище в света.

Тази година в Шанхай са преброени общо 46 милиардери, които делят помежду си сумата от 130,7 млрд долара. Интересното тук е, че бизнесмените са сред малкото, които могат да изтъкнат, че коронавирусът не е довел до криза. Причината – за занимаващите се с онлайн търговия периодът от януари насам е повече от процъфтяващ. Другата сфера, в която се наблюдава растеж, е развлекателната. По-конкретно от началото на годината интересът към аниметата в платформите за видео по поискване се е засилил драстично, отбелязват от Forbes.

Шанхай е и популярна туристическа дестинация, известна както с исторически забележителности като кварталите Уайтан и Чънхуан Мяо, така и с модерния и разрастващ се район Пудун. Символът на града е кулата „Перлата на изтока“, която задължително следва да попадне в списъка ви с места за разглеждане, когато пристигнете в града.

Както вече споменахме, образованието е особено важно за града. Тук своя дом намират над 30 университета и колежа, а според различни проучвания системата на обучение е сред най-добрите на международно ниво.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.