На обиколка из най-богатите градове в света (ЧАСТ 2; ГАЛЕРИЯ)
5

На обиколка из най-богатите градове в света (ЧАСТ 2; ГАЛЕРИЯ)

Голямата ябълка води първенството, Хонконг се оказва нож с две остриета за бизнеса на недвижимите имот

Къде избират да живеят най-богатите хора в света? В случай че сте спечелили от тотото и се чудите къде ще се чувствате в свои води, веднага се притичваме на помощ. Дори и късметът все още да не ви се е усмихнал, изследването на мегаполисите, превърнали се в дом на най-заможните бизнесмени, е приключение, което заслужава внимание.

Вече ви представихме какви са привичките в пет от градовете, които сп. Forbes постави във втората половина от класацията си за територии, славещите се с най-голяма многочисленост на милиардерите. Това са Сингапур, Сан Франциско, Мумбай, Шънджън и Шанхай. Днес идва ред да ви разкажем повече и за топ 5 в този списък.

ЛОНДОН

За разлика от споменатите по-горе градове, Лондон е познат на българина като далечен роднина. Предполагаме, че знаем какви са характерните му белези, някои от нас дори са му били на гости. Малцина обаче са запознати в дълбочина с тежестта на Лондон във финансовия свят.

Не е случаен фактът, например, че градът се е превърнал в дом на 56 милиардери, чието общо състояние достига до 212,7 млрд. долара. Заедно с Ню Йорк, всъщност, английската столица е най-важното място за международните финанси. Градът стои зад една пета от целия брутен вътрешен продукт на Великобритания. Над 300 хиляди жители тук работят именно в сферата на финансите, което я превръща в най-голямата индустрия на територията на града.

Самият Лондон като град съществува още от 43 г. Основан е от римляните и е служел като военен лагер на име Лондиниум по време на завоеванието на Британия, предвождано от император Клавдий. От 100 г. е столица на Римска Британия.

До първия си голям разцвет в своята история обаче Лондон (до скоро преди това Люнденвик) достига едва през 10-11 век, когато градът става основният форум за чуждестранни търговци и база за отбрана по време на война.

Причините да посетите Лондон като турист пък са безброй. Изгледайте постановка (когато ситуацията го позволява) в Кралската опера, Шекспировия „Глоуб“ или Лондонския колизеум, разходете се с децата до прочутата платформа 9 ¾, позната ни от книгите за Хари Потър, насладете се на спиращите дъха гледки от Лондонското око... Не забравяйте и Британският музей. Той разполага с една от най-големите колекции в цяла Европа, като помещава в себе си съкровища от целия свят- египетски саркофаг и мумии, месопотамски храм, китайски порцелан, гръцки и римски скулптури. Сред перлите на музея е древната плоча Розета- камък с писание на египетски и гръцки език, използвайки три скрипта: йероглифни, демотични и гръцки.


ПЕКИН

„Северна столица“ - това означава в буквален превод името на Пекин. Произношението, което приемаме за правилно, както ние, така и други европейски народи, не е сред най-точните, като се базира на остарял диалект на мандарина. Но независимо как го наричаме, градът несъмнено ежегодно привлича милиони туристи на територията си.

В същински мегаполис Пекин се превръща след като бива окончателно обявен за столица на Народна република Китай през 1949 г.

Услугите са най-големият коз в ръкава на мегаполиса днес. В сектора с особена важност е развитието на финансовите услуги, търговията на едро и дребно, информационните технологии, търговските недвижими имоти, научните изследвания и т.н.

Според данни от 2018 г., в Пекин живеят 21,54 милиона души. От тях 67 са милиардери. Общо те могат да се похвалят с 218,2 млрд. долара в банковите си сметки. Двама от новозабогателите жители на Пекин, които се добавят към този списък едва тази година, се занимават в сферата на дистанционното и онлайн образование, съобщава сп. Forbes.

Попаднете ли веднъж в китайската столица, със сигурност се отправете пък към Императорския дворец. В него се пребивавали 24 владетели от династиите Мин и Цин, като се слави и с прозвището Забранения град поради факта, че владетелите не са допускали външни хора до него. Площад Тянанмън (който е най-големият в света) също заслужава вниманието на всеки ловец на спомени на път. Той е известен с това, че е предназначен да събира на територията си до над 1 000 000 души. Разходете се и до Храма на небето, който е включен и в Списъкът на Юнеско с паметници на световното културно наследство. Великата китайска стена, зоопаркът, древната обсерватория и мемориалната зала на Мао са само част от многобройните забележителности, с които Пекин си е извоювал репутацията и на туристическа дестинация.


МОСКВА

Руската столица е единственият град заедно с Шънджън в списъка на Forbes, където всички живеещи тук милиардери са спечелили сами парите си, вместо да разчитат на наследство. Изданието обаче отчита, че много от богаташите в Москва имат връзка с президента. Статистиката посочва и че 80 на сто от всички милиардери в страната живеят именно в нейната столицата.

С днешна дата 70 милиардери приемат Москва за свой дом. Общото им състояние възлиза на 301,7 млрд. долара. През последната година обаче градът се е лишил от един от богаташите си, посочва Forbes.

Самият град се смята, че е основан през 1147 г. За първи път получава статута си на столица близо сто години по-късно - след 1238 г.

Днес в Москва са разположени главните квартири на редица големи корпорации, като на терен се осъществяват 17% от всички продажби и 13% от цялата строителна дейност в страната. В символ на икономическия подем на цялата държава пък се е превърнал Московският международен делови център – новостроящ се район в западната част на града, където активно се вдигат небостъргачи. Целта на сградите е да помещават в едно бизнеса, жилища и зони за развлечения.

Със сигурност в графика ви за опознаване на града трябва да намерите място за Болшой театър. Освен, че ще се насладите на оперни класики на терен, той ще ви зарадва и с любопитна архитектура, дело на Джоузеф Бове. В Кремълския комплекс пък ще намерите много културно-исторически паметници, сред които Успенския, Благовещенския и Архангелсия събор, Оръжейната палата, Ивановския площад с известните Цар Камбана - най-голямата камбана в света, изработена специално за Успенския събор, чието тегло е 200 тона и Цар Пушка - най-голямото оръдие в света.

Препоръчваме ви да посетите и Третяковската галерия, която притежава най-голямата колекция на руско изкуство в света.

ХОНКОНГ

Хонконг е известен с това, че има една от най-свободните икономики в света. Тя е до голяма степен базирана на международната търговия, заради което и градът заема десетата по големина търговска зона в света. Хонконг е и сред най-големите банкови центрове.

И тъй като сме на лов за милиардери, бързаме да уточним, че китайският град се е превърнал в дом на 71 от тях. Те притежават общо 321 млрд долара. И въпреки че резултатите са впечатляващи, а градът запазва втората си позиция в класацията на Forbes, той е изгубил цели 8 богаташа като жители през отминалата година. Сред причините за това е спадът в цените на имотите – секторът, в който се развихрят голяма част от най-заможните граждани на Хонконг. По ирония на съдбата, със същото препитание е и единственият нов милиардер в града (Lun Ruixiang).

Много сътресения предшестват днешната репутация на Хонконг. Азиатската финансова криза от 1997 г. оказва силно влияние върху местната икономика. Скоро след това в града се развихрят и няколко епидемии.

Днес това е само история, а в запазена марка на Хонконг се превръща политиката за икономика, ориентирана предимно към износа. Градът се смята и за голям търговско-промишлен и финансов център от световно значение. Развитие имат още високотехнологичните отрасли – научни изследвания и технологични разработки, дизайн и проектиране, създаване на нови модели, материали и компоненти, прецизни инструменти и детайли, електроника и бижутерни изделия

Със сигурност, ако някога акостирате в Хонконг, се отправете към Големия Буда. Това е най-голямата бронзова статуя на Буда в света с височина 34 метра и тегло над 200 тона. За да се качите до фундамента на Големия Буда, трябва допълнително да изкачите 268 каменни стъпала. Разгледайте още 5.7-километровата въжена линия Ngong Ping, връх Виктория, Хонконгското виенско колело, местното пристанище и т.н.

НЮ ЙОРК

Неслучайно го наричаме Голямата ябълка. Всъщност, прозвището на Ню Йорк става популярно през 70-те години на миналия век, когато бива използвано в туристическа реклама. Теориите за това откъде точно произлиза прякора на мегаполиса са много, но той със сигурност се вписва със златото на града по най-много живеещи на територията му богаташи.

Цели 92-а милиардери живеят в Ню Йорк, като общото им състояние достига до 424 млрд. долара. Голямата ябълка държи първенството на сп. Forbes, като само през 2019 г. е увеличила броя на богаташите си с 8. Мнозинството от тях развиват бизнес в сферата на финансите.

Ню Йорк обаче диктува правилата и в много други отрасли. Той упражнява значително влияние върху търговията, медиите, изкуството, модата, научните изследвания, технологиите, образованието и разбира се не на последно място – забавлението. Ню Йорк е разположен и на едно от най-големите естествени пристанища.

Градът е известен още с това, че е най-пренаселеният град в Съединените щати, разполага с едни от най-популярните туристически атракции в Америка, като Статуята на свободата и Бродуей, а на територията му можете да чуете реч на над 10 различни езика.

Сред местата, които ако не посетите ще е като да отидете до Рим и да не видите папата, са Музеят на изкуството „Метрополитън”, Бруклинският мост, Уолстрийт и др. Любим е и Сентрал парк, разпростиращ се на над 3 млн кв. к. Именно заради размерите му, е препоръчително да се възползвате от възможността да се включите в 4-часова организирана разходка из парка. В рамките на определеното време нюйоркчани ще ви покажат най-интересните детайли от парка, като дори ще ви разкажат и как да си посадите и отгледате сами някои от любопитните видове дървета и гъби. Ще ви насочат и кои локации от градината са подходящи за пикник, така че да знаете къде да се върнете, когато решите да се отдадете на тих и спокоен следобед с приятели.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.