0

Т роянският манастир „Успение Богородично” е любимо място на хиляди българи, малко обаче знаят за реликвите, които се съхраняват в него от векове. Сред тях са частица от Кръста на който е бил разпънат Исус Христос, както и единствената в България частица от надписа на кръста

Троянският манастир „Успение Богородично” е любимо място на хиляди българи, малко обаче знаят за реликвите, които се съхраняват в него от векове. Сред тях са частица от Кръста на който е бил разпънат Исус Христос, както и единствената в България частица от надписа на кръста

Хиляди миряни  и вярващи идват в манастира за да се помолят пред  мощите на  лечителя св. Пантелеймон, св. Петка, св. Трифон, св. Варвара, св. Екатерина, св. Теодор Тирон, св. Теодор Стратилат, св. Януарий, св. Харалампий. За ценните  реликви, които са част от историята и настоящето на светата обител, разказва епископ Сионий – игумен на Троянския манастир.

„Троянският манастир от дълбока древност съхранява в своето сърце – храма, множество ценни светини, до част от които поклонниците на светата обител имат възможност да се докоснат и да се помолят пред тях всеки ден. Много са и реликвите , които стоят прибрани в светия олтар на храма и в манастирската ризница, поради своята висока ценност. Сред тях е единствената в България частица от надписа „Иисус Христос Цар Иудейски”, който е висял на кръста, поставен от войниците на римския управител, за да знаят всички „вината” за разпъването на Христос, разказва епископ Сионий.

Всяка година на празника Въздвижение на Честния Кръст

 от олтара на храма тържествено се изнася за поклонение на народа специалния кръст-реликварий,  в който са поставени частицата от надписа на кръста и частица от самия кръст Господен. Тези светини са дар на светата обител от Йерусалимската патриаршия и вече много години благославят и освещават поклонниците на Троянския манастир с благодатта на Разпънатия на тях Господ Иисус Христос, продължава разказа си игуменът на манастира.

На празника Въздвижение на светия Кръст – от 12 до 14 септември, за първи път ще бъдат изнесени за поклонение  две изключителни и ценни икони

През тази година, заради постигналата ни епидемия и нуждата от особена духовна подкрепа, в навечерието на празника Въздвижение на светия Кръст – от 12 до 14 септември, за първи път ще изнесем за поклонение на поклонниците и две изключителни и ценни икони, допълва епископ Сионий. Едната икона е  с вградена частица от Мамврийския дъб, където светата Троица се явява на Авраам, а втората има парче от маслиновото дърво, къде света Богородица се среща със св. Елисавета, след като безмъжно е заченала Христос. Надяваме, че молитвата и докосването до тези светини ще донесе духовна радости и упование на много хора, убеден е Велички епископ Сионий. 

И двете светини вградени в иконите са мой личен дар от покойния Йерусалимски патриарх Диодор, допълва игуменът.

  През тази година поклонението пред кръста и светините от Светите земи на празника Въздвижение на 14 септември е от особена важност, защото още във Византия в началото на лятото или при голяма епидемия, народна скръб или смут светия кръст е бил изнасян за поклонение, продължава  разказа си епископ  Сионий. Със светия кръст е  бил благославян народа и цялото царство, което благословение е дарявало упование, надежда, духовна радост и изцеление на мнозина.

Светата обител пази още много светини

Освен за реликвите от кръста на Иисус Христос, епископ. Сионий разказва и за другите светини пазени в светата обител. „В манастира се пазят и много мощи на различни светии, част от които са поставени за поклонение от верния народ, пред които мощи винаги при нужда се отслужват молитви от братята на манастира, с които изпросваме Божията милост над народа ни и над целия свят.

Всеки човек посещаващ манастира може да се докосне до тези светини, които са поставени за поклонение в съборния храм на светата обител. Всеки може да отправи своята молитва към светиите, чиито мощи се съхраняват тук и вярвам, че както до сега, всеки дошъл с вяра, надежда и любов ще получи изцеление.

Най-голямата светиня на манастира винаги е била и ще бъде иконата на пресветата Богородица Троеручица, която от момента на чудното си идване в манастира през 1600 г. до сега е извор на множество изцеления. Най-големия дар на тази чудотворна икона е даряването с деца на бездетни семейства, завършва разказа си епископ Сионий .