На кръчма, мол, кино и лекции със зелен сертификат (ОБЗОР)

Мерките влизат в сила от утре в цялата страна

На кръчма, мол, кино и лекции със зелен сертификат (ОБЗОР)

Изискването ще важи и за работещите в лечебните заведения и социалните домове

Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров при обявяване на противоепидемичните мерки вчера. Изискването влиза в сила от  четвъртък. Зелен сертификат трябва да имат и работещите в лечебните заведения и социалните домове. Изискването обаче не е въведено за преподавателите, както се очакваше по-рано. Зелен сертификат се издава на хората, които са ваксинирани срещи коронавирусната инфекция, преболедували са през последните 6 месеца или имат отрицателен ПСР тест през последните 72 часа или антиген през последните 48 часа

От 21 октомври всички, които искат да отидат на кино, театър, цирк, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите, трябва да притежават зелен сертификат.

Детските градини остават отворени

като ще се спазват стриктно противоепидемичните мерки. По отношение на студентите - те ще учат само в условия на зелен сертификат, каза още здравният министър. Документът няма да се изисква при посещение на аптеки, хранителни магазини и банки, обясниха здравните власти.

Противоепидемичните мерки на здравните власти предвиждат и преустановяване на свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги. Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес за работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър. Препоръката на Кацаров е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика. Такава може да има, независимо дали се провеждат на открито или на закрито, само ако има организация за „зелен”сертификат.


За спазване на мерките ще следят


от Инспекцията по труда, регионалните здравни инспекции и МВР. Здравният министър обяви още, че всички проверяващи също ще бъдат задължени да имат "зелен" сертификат. „Контролът за изискването за спазването за сертификат е по-лесно, отколкото изискването за спазването на дистанция. Той е лесно проверим“, каза министърът. Той увери, че ще се засили и контролът върху лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.

Здравният министър обяви още, че няма да се изисква зелен сертификат за градския транспорт. Децата до 12 годишна възраст също нямат задължение да предоставят такъв документ, обяви още министърът.

Засега няма срок по отношение на въведените мерки, но ако те не дадат своя ефект, остава единствената и последна мярка - национален локдаун, каза министърът. Той призова населението да се ваксинира и да спазва ограниченията. По думите му след две седмици ще бъде ревизиран ефекта от мерките и ще се прецени дали е необходимо налагането на нови ограничения.

Кацаров изрази надежда да има

по-добър контрол по отношение сертификатите

Изискването за спазването за сертификат е по-лесно, отколкото изискването за спазването на дистанция. Той е лесно проверим, каза министърт. В заповедта се въвежда изискването проверяващите сертификатите също да имат такива.

Всички РЗИ и лаборатории ще могат да правят тестване с антигенни тестове на хората, които имат нужда от сертификат.

Освен това здравните власти въвеждат зелен сертификат за служителите в лечебните заведения и социалните домове.

На този етап не въвеждат изискването няма да важи да учителите и децата до 12 години. За пътуване в градския транспорт няма да важи новото изискване.

Междувременно увеличават интензивните легла в столичните болници


"Увеличение на леглата в болниците ще има – както за леки случаи, така и за интензивни. Тенденцията е леглата, които ще бъдат отделени за COVID пациенти, да са около 30% от общия брой легла, които имат болниците". Това заяви директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев след среща с директори на столични болници.

"Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал в София", заяви той. По думите му за момента няма да има спиране на плановия прием в лечебните заведения.

"Вариантът за "зелен сертификат" в болниците за момента не е обсъждан. На територията на София над 51% от медицинския персонал е ваксиниран и голяма част от тях са преболедували.

Освен това стана ясно, че над 10 000 теста направени в зоните


95 от разкритите в страна 120 COVID зони са провели изследвания за вируса с бързи антигенни тестове. Направените тестове са общо 10 190, от които 3 111 – положителни, съобщават от здравното министерство.

За здравноосигурените пациенти с доказана коронавирусна инфекция, преминали през COVID зоните, НЗОК заплаща лекарства за домашно лечение. Издадената рецепта може да бъде изпълнена във всяка аптека на територията на страната, работеща със Здравната каса.

Чрез създаването на COVID зоните се цели намаляване на натиска върху лечебните заведения и общопрактикуващите лекари, а на гражданите се предоставя още една възможност за достъп до качествена и навременна диагностика и лечение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.