На крадеца Цветан Василев езикът е дълъг, а лъжите за Делян Пеевски къси
2

На крадеца Цветан Василев езикът е дълъг, а лъжите за Делян Пеевски къси

Ако перифразираме българския народен гений, на лъжата краката може да са къси, но пък на крадеца езикът му е дълъг. Особено, когато е подплатен с откраднатите милиарди на вложителите в КТБ. Благодарение на източените пачки, в случая с Цветан Василев езикът е дълъг колкото от Белград дотук.

А лъжите, които банкерът-беглец изрича, се разпространяват с бързината на светлината от всички финансирани със същите тези пари тролове, сайтчета и говорители. Начело с „Фрогнюз“ на агент Академик от ДС Огнян Стефанов. Именно там четем поредната порция лъжи, този път инспирирана от новината, че БТК ще има нов собственик, чийто мажоритарен собственик е базиран в Лондон фонд, като според излезлите дотук информации цената на сделката е 1,3 млрд. евро.

Въпросната цифра стои и в основата на новия пасквил на Цветан Василев, като банкерът-беглец се хваща за нея подобно на удавник за сламка в опит да изкара, че след като телекомът струва толкова, нямало причина нито за „многомилиардните претенции“ на КПКОНПИ, нито на обвиненията на прокуратурата срещу него. А каква е истината? Тя е прозаична и Василев много добре я знае – настоящата цена е постигната след сериозни усилия и инвестиции от сегашния мениджмънт на компанията. БТК беше продадена на настоящия си собственик преди три години за далеч по-ниска цена - 330 млн. евро плюс 400 млн. евро дългове на компанията (огромната част от тях - към КТБ). Сделката беше сключена по възможно най-прозрачният начин – публичен търг в Лондон. Всеки начинаещ студент по икономика и финанси знае, че публичният търг е най-безпристрастният пазарен инструмент за определяне на цената на продавания актив и само Василев е способен да оборва това. Но той има няколко милиарда причини, за да лъже, което и прави в пасквила си.

А в него забърква истински тюрлюгювеч от манипулации. Оспорва имиджа на 5 световно известни консултантски компании, наричайки „компрометирани“ одиторските „Ърнст енд Янг“, „Делойт“ и „Прайсуотърхаус“, а също АликсПартнърс - фирмата която потвърди многомилиардната дупка в КТБ, отворена от банкера-беглец. Говори за „българо-руски мафиотски консорциум“, като пропуска да отбележи, че единственият такъв в случая е неговият с прокремълския олигарх Константин Малофеев, в чиято полза се пробва да открадне актива при вторичния грабеж на трезора. И, разбира се, не пропуска да забърка основния си враг – депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, благодарение на чиито законодателни инициативи именно беше спрян вторичният грабеж на КТБ, организиран от Василев и ортаците му у нас. За Пеевски Василев пробутва цяла серия стари лъжи. От твърдения, че бил свързан с „аферата КТБ“ - клевета, опровергавана десетки пъти, последно от най-авторитетния арбитраж за решаване на търговски спорове – базираният във Вашингтон арбитражен съд, който реално потвърди, че КТБ е била пирамида, до лъжата, че депутатът имал аспирации към „Дунарит“. Пеевски аспирации към военния завод няма (нещо което депутатът е отбелязвал сам достатъчно пъти), а военният завод наистина от две години е под нелегитимен контрол, но не на друг, а на българския ортак на Цветан Василев – Емилиян Гебрев, който точи изпълняващото натовски поръчки предприятие в полза на банкера-беглец и на московския му покровител Малофеев. За банкера-беглец обаче фактите не са нищо друго освен досадни камъчета под късите крака на лъжите му, които впрочем този път дори са гарнирани с препратка към филма на гения на френската комедия Луи дьо Фюнес - „Ни чул, ни видял“. Че Василев е карикатурен образ спор няма, но далеч повече му отива да цитира друга лента на Дьо Фюнес - „Големия банков обир“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.