На какво се дължи инфлацията? (+СЪВЕТИ КАК ДА СПАСИМ ПАРИТЕ СИ)

На какво се дължи инфлацията? (+СЪВЕТИ КАК ДА СПАСИМ ПАРИТЕ СИ)

Националната статистика отчита,че тазгодишната инфлация е 3% като най-голям ръст се наблюдава при хранителните стоки. Опасенията са, че по-високите цени на горивата, на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата.

"Една от основните причини за инфлацията е поскъпването на горивата. Не за пръв път виждаме как поскъпването и на газа, и на петрола се отразява върху цените на стоките. Сега можем да добавим и поскъпването на електроенергията. Така че всички тези фактори водят до повишаване на крайните цени за потребителите", това обясни финансовият анализатор Иван Стойков, цитиран от БНР.

По думите му има и редица други причини, които влияят върху процеса, обусловени от икономически предпоставки и от

пандемията, която също е икономически фактор

"Така се предизвиква недостиг на определен вид суровини, които от една страна се добиват в по-малки обеми, в по-малки количества. От друга страна, и доставките са малко затруднени, което малко по малко оскъпява още на етап добиване на ресурсите, на суровините с по-висока цена и оттам нататък вече за повишаването на цени на стоки и услуги", допълни Стойков. Ако се добавят и факторите горива и електроенерия. то се стига до ситуацията, в която има по-високи цени и за потребителите, и за бизнеса.

Финансовият експерт заяви, че ако искаме да спасим парите си, то е редно да помислим за варианти, различни от банков депозит. Причината - ако имаме заделени пари в банка, то те

ще се обезценяват с размера на инфлацията

"Ще си получим сумата, която е депозирана, но по-малко неща ще можем да си купим с тази сума. За да запазим стойността на парите, трябва да изберем нещо различно от депозит, защото лихвите там са много близки до 0%", разясни Стойков, като препоръча инвестицията в имот.

„Другите варианти са да се инвестира на капиталовия пазар. Това са вече възможностите за покупка на акции, на облигации", допълни Стойков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.