Вижте изискванията към родителите в неплатен отпуск за еднократна помощ

Вижте изискванията към родителите в неплатен отпуск за еднократна помощ

Едно от условията за родителите в неплатен отпуск, искащи да получат еднократна помощ от 375 лева, е да са социално осигурявани през последните 6 месеца. Друго условие е да са използвали цялата полагаща им се платена отпуска, както и да не са участници в схемата 60/40. Това става ясно от посочените от Агенция за социално подпомагане изисквания.

Други важни условия са родителите да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови договори, както и да не получават помощи по Закона за социалното подпомагане. Важен критерии е и доходът, които трябва да е до 610 лв. месечно на член от семейството, а за самотен родител пък, не трябва да надхвърля 1220 лева.

Родителите, които покриват тези изисквания, могат да кандидатстват за еднократна помощ от 375 лв. в  Агенцията за социално подпомагане. Освен спазване на посочените изисквания е необходимо и да бъдат издадени документи от работодателя, които да доказват доходите и неплатения отпуск. Що се отнася до посещаването на училище или детска градина от децата преди грипната ваканция и до края на февруари, кандидатите нямат ангажимент да набавят документ. Кандидатстването за социалната помощ може да се извърши по няколко канала: на място - в дирекциите „Социално подпомагане” по настоящ адрес, чрез системата за сигурно електронно връчване, по пощата с известие за доставяне, както и на интернет адрес ao@asp.government.bg.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.