НОВИТЕ МЕРКИ: Удължават с два месеца 60/40, отпускат евтини кредити (ВИДЕО)
2

НОВИТЕ МЕРКИ: Удължават с два месеца 60/40, отпускат евтини кредити (ВИДЕО)

Предлага се гаранционна програма за близо 2.5 млрд. лева

В страната се усеща плавен преход към съживаване на икономиката и преход към възстановяване. Намалява нивото на безработицата. 5,65% е към юни нивото на безработицата. Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на брифинг за новите икономически мерки за стабилизиране на бизнеса.

По думите му нивата за безработица и заетост са основен критерий за възстановяването на икономиката. „Числата показват, че икономиката върви към нормалните нива на заетост за българската икономика“, каза Донев.

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ. Мярката е одобрена с 1,5 млрд. лева. С остатъчния ресурс ще я продължим с някои корекции, каза още социалният министър. Към момента по мярката са изразходени 1,4 млрд. лева.

Той посочи още, че следващата седмица ще се проведе национален съвет за тристранно сътрудничество, на който ще се обсъдят параметрите и продължаването на мярката за два месеца. Продължава и диалога за нови мерки.

Предлага се гаранционна програма за близо 2.5 млрд. лева за кредитиране на бизнеса за осигуряване на ликвидност,

обяви икономическият министър Кирил Петков. „Важно е да вкараме нови оборотни средства в малкия и среден бизнес в страната“. Нямаме актуализиран бюджет, заради което решихме да въведем помощи през инструменти, в които участва и държавата, и частен капитал. Ето защо обявяваме гаранционна програма в размер над 2,5 млрд. лева за българската икономиката. Тя ще покрива 50% от риска на банките и 80% от индивидуалните им позиции. Кредитите за малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечаване", каза още Петков. 

Що се отнася до Българската банка за развитие Петков заяви, че ако бяха дадени още два заема по 150 млн. лв. то в момента тя нямаше как да участва в тази програма. "Надявам се оттук нататък ББР да участва само в подобни начинания", каза още той.

Кредитите за малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечаване – предвидено е от отпускането на средства да отнема десет дни. „Ако имате документ, че сте оперирали през последните 3 години, може да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 г. Предвидено е да няма обезпечение за кредити за 7-годишен период“, поясни той.

"Идеята е да се направи програма за възстановяване на българския бизнес с палитра от мерки", каза служебният министър на финансите Асен Василев. Той допълни, че това се прави в случай, че има нова вълна на COVID през есента и зимата. Той заяви, че се

подготвя актуализация на бюджета, при която текущият дефицит ще бъде запазен, а разходните пера ще бъдат преструктурирани.

"Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета за всички нас и ще може тези мерки за подкрепа да вървят, без да натоварваме с дългове нашите деца", допълни Василев. Актуализацията ще бъде внесена за разглеждане в момента, в който има бюджет. Финансист №1 посочи, че държавата не произвежда пари, а само взима от едни фирми и граждани, за да даде на други така, че да има ефективна икономика. По отношение на критиките срещу новия шеф на НАП Румен Спецов, Василев посочи, че е доволен от работата му. Във връзка с предстоящата проверка на фирмата на Спецов финансовият министър каза, че тя ще се извърши от прокуратурата.

„Това което може би не стана ясно за всички е, че от тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица. Този кредитен инструмент е насочен и към тях, а те досега не бяха активно подпомагани с мерките“, обясни още Гълъб Донев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.