Енергийният министър: Преходът към Зелена България няма да е лесен, но ще ни даде нови възможности (ОБНОВЕНА+НА ЖИВО)

Енергийният министър: Преходът към Зелена България няма да е лесен, но ще ни даде нови възможности (ОБНОВЕНА+НА ЖИВО)

Основният приоритет на Европейския съюз (ЕС) е свързан с прехода към нисковъглеродна икономика и постигане на климатична неутралност до 2050 г.  Този приоритет изисква съществени и дълбоки трансформации в цялата икономика, енергетиката е във фокуса на тази трансформация – преходът  няма да е никак лесен за сектор енергетика, това е едно голямо предизвикателство, защото това е секторът, пряко свързан с всеки един български гражданин, домакинство и конкурентоспособността на българската икономика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представяне на втория стълб „Зелена България” от Плана за възстановяване и устойчивост.

Тя подкрепи думите на вицепремиера Томислав Дончев, че преходът ще е предизвикателство, но посочи, че има позитиви от него. „Този преход открива пред нас нови възможности – дава ни възможност да търсим и намерим нови, иновативни решрения,  да произвеждаме електрическа енергия от възобновяеми източници”, коментира Петкова.

„Грешка ще бъде да базираме зеления преход само и единствено на публични инвестиции - голямата задача е да не запушваме възможностите за

частни инвестиции в този сектор

– нещо, което признавам, че сме направили назад в годините”, каза и Дончев. Той апелира да се положат усилия, за да се постигне обществен консенсус по темата. „Трудно ще извървим този преход, ако не положим усилия да има обществен консенсус, дори да мобилизираме цялото финансиране, следващото десетилетите то ще бъде между 8-10 млрд. лв., не по-малко, без разбиране на всички заинтересовани страни, че това е пътят, ние трудно ще го извървим”, завърши вицепремиерът.

В Плана се предвижда да се включат проекти за устойчиво развитие на енергийния сектор. По думите на Петкова ключово място играе проект за модернизация на електроенергийния системен оператор по отношение на системите, свързани с планиране, управление и мониторинг на елекетропреносната система на България. „Този проект е изключително важен и ще почива на базата на дигитализация на цели системи”, каза Петкова и допълни, че така в електроенергийния микс на страната все повече

ще навлизат възобновяеми източници

Проектът е на стойност малко над половин милиард лева, като включва 9 подпроекта. С един от тях се предвижда изграждане на системи за автоматизирано или дистанционно управление на подстанциите на електроенергийният системен оператор. Ще бъде изградена нова система за киберсигурност и ще се модернизира телекомуникационната мрежа на оператора. Отделно, на общините ще им бъдат предоставени 452 млн. лв. за улично осветление.

Старшият политически съветник за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за Европейската климатична фондация Юлиан Попов коментира, че планът е уникална възможност за България, тъй като дава шанс за трансформация на индустрия, енергетика, селско стопанство и други. Попов обаче изтъкна, че средствата трябва да се използват така, че да се привлекат още нови средства и да се създаде инвестиционна среда.

Видео от дискусията може да гледате на живо ТУК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.