Над 16 000 проекта са подадени по грантовете за дребния бизнес (ОБНОВЕНА)

Над 16 000 проекта са подадени по грантовете за дребния бизнес (ОБНОВЕНА)

От днес 60 дни неплатен отпуск ще се признават за стаж

Вчера стартира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия по електронен път. От вчера в 10.00 часа, до момента са подадени 16 500 проекта на стойност 136 млн. лева, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет.

Фирмите са подали заявления за 136 млн. лева помощ под формата безвъзмездни средства. Приемът за грантовете между 3 и 10 000 лива продължава, допълни Дончев, а системата ИСУН издържа на натоварването, пикът е бил вчера между 12 и 13 часа, когато са подадени 30 000 заявления. 

Схемата остава отворена, докато има налично финансиране, защото считаме, че това е начинът парите най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях, каза още Дончев. 

Европейските пари ще стигнат до фирми, които до момента не са имали достъп до тях. По думите на вицепремиера фирмите не са имали големи трудности с облекченото подаване на документите. Единствените регистрирани трудности са били вчера по обяд, когато потребителите не са успели да качат своето заявление от първия път.

Дончев беше категоричен, че не се предвижда затваряне на схемата преди началото на другата седмица. Тя ще бъде затворена едва когато бъде надхвърлен договорения бюджет, като има варианти и за надхвърлянето му с от 5 до 10%. Заявленията ще бъдат щателно проверени в най-кратки срокове - командировани са експерти от останалите управляващи органи. Основната цел е първите преводи да са факт още през месец юни

Икономическият министър Емил Караниколов обеща, че по тази програма се предвижда нов финансов ресурс. Минимум още 20 млн. лева ще бъдат добавени към програмата, допълни икономическият министър Емил Караниколов. 

Той припомни, че в момента програмата е с бюджет от 173 милиона лева. Караниколов допълни, че бизнесът трябва да обърне внимание на сайта на Българска агенция за експортно застраховане, където по думите му могат да се запознаят с вариант през застраховка да не се създава междуфирмена задлъжнялост.

Българската банка за развитие представя различни продукти, посочи още той. 1282 заявки са подадени към ББР да се гарантират кредити за микро, малки и средни фирми.

Вицепремиерът поясни, че безлихвените заеми за хора в неплатен отпуск и самоосигуряващи се съвсем скоро са се появили на пазара, визирайки схемата за заеми до 4 500 лв. Очаква се интересът към заемите да започне от сега, тъй като до момента работеха 6 партньорски банки, те обаче ще бъдат удвоени. До вчера 2,2 хил. души са взели кредит. „Тези мерки са кроени бързо, ако е необходимо, те могат да бъдат променени”, допълни Дончев.

Караниколов се съгласи, че някои граждани не попадат в обхвата на помощите, затова в момента има спуснати инструкции от Българската банка за развитие (ББР) и се разработвят допълни правила, по които да се увеличи броя на подпомаганите. 

От днешна дата се признават 60 дни неплатен отпуск за трудов стаж, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Подновява се програмата "Родители в заетост", за да може да се помага на семействата в момента. Детегледачите се избират от родителите, увери Сачева.

300 376 души са безработните в момента, но безработните преди кризата бяха 201 000 хиляди, уточни още социалния министър. Средно на ден се регистрират по 1538, това е цифрата за 13 май т.г.

Социалният министър обяви, че от 1 до 15 юли т.г. транспортните компании ще могат да кандидатстват за помощ в размер на 290 лева на човек. Отделени са 40 млн. лева. Цели се да се подпомогне сектора на транспорта, а мярката е обсъдена с транспортния министър Росен Желязков.

Към днешна дата в 42 общини се покрива грижа за 42 000 възрастни хора. Отделените средства са 45 млн. лв., като тези възрастни получават помощ в домовете си, получават и медицински грижи, поясни Сачева. 1498 души без доходи и осигуровки са получили болнично лечение за над 1 милион лева. Програмата „Топъл обяд“ ще бъде разширена. 30 хиляди души в момента получават топъл обяд, поясни Сачева.

От вчера стартира раздаването на храна – над 26 000 души ще получат още средства под формата на хранителни продукти. „Благодаря на всички дарители благодарение на които осигурихме храна на още 1500 семейства. „, каза още Сачева. „От БАН днес дариха – 35 000 лева“, те ще бъдат пренасочени към децата в инстутуции, ще се вземат таблети за децата от институциите, които ходят на училище, вече има раздадени над 100 таблета отново осигурени от дарение.

По мярката подкрепяща родителите към момента има подадени 3750 заявления, за еднократна помощ в размер на 375 лева. „Последните дни се получават средно по 280 такива заявления“, а тази мярка ще действа до края на годината, каза още Сачева. От днешна дата се признават 60 дни неплатен за трудов стаж, обяви още Деница Сачева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.