550 млн. лева тръгват към бизнеса от септември (ОБЗОР)

550 млн. лева тръгват към бизнеса от септември (ОБЗОР)

Над 553 млн. лева безвъзмездна помощ ще разпредели Министерството на икономиката за новите антикризисни мерки за бизнеса. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов след като обсъди с работодатели и синдикати как ще се разпределят парите от ЕС.

Част от парите са налични, други предстоят да дойдат от ЕС. За по-бързо предоставяне и използване на средствата бюджетът ще даде пари и после те ще бъдат възстановени от ЕС.

Предстои подпомагане на малките фирми с оборотни средства

обяви икономическият министър.

Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки, обясни Борисов. Затова на тях ще бъде отпусната помощ в размер на 80 млн. лева, е било решено на срещата със синдикатите и работодателите.

Все още се дискутира с работодателските организации дали по тази мярка ще се дава подкрепа на фирми с годишен оборот над 300 хиляди или с над 500 хиляди лева, каза министърът. Предложен е максималният размер за помощ на фирмите да бъде между 50 и 100 хиляди лева.

82 млн. лева е индикативният бюджет за адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19. Това означава, че ще им се предоставят средства за мерки за безопасност, за осигуряване на възможности за работа от вкъщи и други. “Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките - до 30 000, а средните - до 75 000 лв., каза още Борисов.

По мярките иновации и конкурентноспособност ще се финансират 100 процента от разходите

на фирмите за колективни средства за защита и разходи за софтуер при дистанционна работа на служителите. По други две мерки безвъзмездно ще се финансират до 80 процента от дейностите, а 20% ще инвестират фирмите. Индикативният бюджет е 291 млн.лева.

Получаването на малките помощи от 3 и 10 хиляди лева ще бъде ускорено. Всяка седмица в Министерството на икономиката се отварят по 4000 проектни предложения и до края на месеца ще бъдат прегледани постъпилите досега 27 000 проекта, обеща министърът.

Първите сигнали за бизнесклимата показват възстановяване.

България няма да бъде една от най-засегнатите държави, каквато е Великобритания, коментира Борисов. Спадът няма да бъде 20%, както прогнозират Европейската комисия и Международният валутен фонд, а по-малко от половината. Прогнозирам, надяваме се спадът на икономиката да бъде по-малко от 7% в края на годината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.