Здравният министър: Започваме ваксинация срещу COVID седмица, след като ваксините са у нас (ВИДЕО)

Здравният министър: Започваме ваксинация срещу COVID седмица, след като ваксините са у нас (ВИДЕО)

Една седмица, след като ваксините са у нас и бъдат разпространени в хладилната мрежа, която предстои да бъде изградена логистично в страната, ще може да започне ваксинацията.  Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при представянето на Националния план на България за готовност при пандемия, който бе приет на днешното правителствено заседание.

Проф. Ангелов обясни, че у нас вероятно дозите ваксина се очакват в края на годината, още по-вероятно след Нова година, но ще бъдем обезпечени с фризери до края на седмицата. Такива ще бъдат оборудвани в София (Булбил София, СРЗИ-) и РЗИ Бургас. Първо ще бъдат доставени 4, а след това още и за останалите здравни инспекторати.

По думите на здравния министър те ще бъдат достатъчни, за да приемем първата ваксина на Pfizer.„Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъде наложени. Не, ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Те ще бъдат безплатни.”, подчерта здравният министър. Той обясни, че у нас се осигуряват всички достъпни и разработени ваксини в достатъчни количества всеки да избере с коя ваксина да се имунизира. В България ще пристигнат всички ваксини, които ще бъдат разпространени във всички европейски страни.

Личните лекари също ще участват при поставането на дозите, но при масовата имунизация, след като са ваксинирани таргет групите, уточни здравният министър. 

Главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев обясни, че след Нова година със сигурност ще започне имунизация за вируса, но отново ще има хора, които ще кажат, че не вярват на ваксините и не искат да се имунизират. „Тогава какъв ефект да търсим в общественото здраве, като има ясни правила е имунологията, че не имунизираш ли 60-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а само този индивид, който се имунизирал.”, разясни доц. Кунчев.

Здравният министъ разясни, че националният план  цели са ограничаване на заболяемостта и намалявяне на смъртността от пандемичната инфекция, осигуряване , поддържане на основни сектори и служби и като здравеопазване, сигурност, транспорт , осигуряване на достоверна , постоянна информация относно предприетите мерки. Той има общ характер. „Това е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички институционални  взаимодействия, необходими за всички действия”, каза още проф. Ангелов. Националния  план ще бъде  е основата, върху която се изготвят действията за конкретна пандемия.

Доц. Кунчев посочи, че планът касае всички възможни пандемии. „Ако се появи конкретен  агент, независимо дали е бактерия или вирус, отчитайки всички негови специфики – как се предава, каква е неговата смъртност, има ли срещу него ваксина и лекарства, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно.”, каза той. Така имаме план и за грипните епидемии и пандемии.

По думите му разписването на подобен план е важно, защото дава основните насоки и точки – как да прекъснем пандемичния процес, да намалим смъртността и заболяемостта, да осигури в най-кратък срок ваксини, както се случва с ковонарисуса, да се осигури и нормалното функциониране на важните сектори – доставка на храна, газ. Главният държавен здравен инспектор подчерта, че е важна и комуникационна стратегия. „Ключово значение имат посланията към хората, правдивата навременна информация, която стига до тях, на какъв език я казваме и дали тя е разбираема за хората, или стигаме до феномена, когато сме на върха на епидемията, 20-30 % от населението да твърдят, че няма такъв вирус.”, заяви доц. Кунчев.

Проф. Ангелов посочи, че до настоящия момент у нас за с са отпуснати над 2 млрд. лв. , като 80 млн.лв. са само за медиците на първа линия. „Ако така продължават тенденциите, очаквам до началото на януари, да надминем 100 млн. лв. на месец само за медиците на първа линия.”

„Когато говорим за пандемия и пандемичен план, ще се касае за малко известно състояние на науката, затова няма как да се изгради финансова рамка. Този план позволява гъвкавост за разработването на конкретни планове за конкретна пандемия”, обясни още Ангелов.

Здравният министър посочи, че до четвъртък ще бъде разработен национален план за ваксинация и той ще бъде представен за одобрение на следващото правителствено заседание. Председател на координационното звено за изпълнението му ще бъде проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.