Дават проекта за правителствен комплекс на прокуратурата (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Дават проекта за правителствен комплекс на прокуратурата (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Не мога да открия причина да бъде издигнат правителствен комплекс в Тех Парк.  Имаме много други приоритети, в които да вложим 190 млн.лева, предвидени за един небостъргач. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петков в отговор на граждански въпрос в рамките на рубриката "Властта говори! Открито!".

„900 хил. квадратни метра съм виждал само в Дубай, където се чудят къде да вложат средствата си от търговия с петрол. Начинът, по  който беше възложен проектът, също беше странен - без търг и поръчка Държавната консолидационна компания го възлага на държавната фирма "Монтажи", а тя - на трета фирма. Задачата й включва три аспекта - да проектира, строи и осъществи надзор на сградата. Бъдещето на този проект е той бъде прекратен, въпросът е как да се върнат парите", коментира той, като допълни, че от икономическото ведомство ще сезират прокуратурата по случая.

По отношение на чуждестранните инвестиции у нас, ресорният министър поясни, че големите компании влагат средствата си едва след като направят дългосрочна равносметка за вложенията.

„Ако човек иска да привлича инвестиции, следва да провери дали компанията има локални клиенти. Второто най-важно са доставчиците. Така например ако нямахме алуминиеви рамки и няколко други съставни части за автомобили, Next.e.GO нямаше да дойде в България.”, констатира Петков. Според него всеки от участниците в служебното правителство е встъпил в длъжност с идеята за нулева корупция – условие, което да позволи свободните инвестиции в България. Във връзка с електромобилите, които е предвидено да се произвеждат у нас, икономическият министър подчерта, че не се очаква те да бъдат продавани в България –

„ще взимаме приходи от европейските продажби”.  

Той  изрази своята теза, че би било опасно държавата да стимулира фирмите да слагат по-ниски цени, за да си позволяват българите да купуват по-скъпи стоки като електромобили, тъй като ще се появи голяма група от лобисти.

"По-хубаво е, ако направим достатъчно нови заводи и производство, заплатите ще започнат да се качват. Ако искаш да оцеляваш, трябва да вдигаш заплатите - през фокусиране на фирми с висока добавена стойност и помощ на българските компании да работят с българските учени, за да станат по-конкурентни", категоричен бе той.

Петков потвърди и че теренът, на който ще се построи завода за електрическите автомобили, е собственост на братя Домусчиеви.

Според него санкциите по Закона "Магнитски" всъщност са се отразили положително на инвестициите в страната.

"Икономическите показатели за България за перфектни

и това беше началото на края на корупционния модел, от който всички се страхуваха.", заяви той.

Във връзка с казуса Българска банка за развитие (ББР) Петков бе категоричен, че е горд с отстраняването на предходния надзор на ББР.

„Исках да има пълно осветляване на това какво се е случило в тази банка. Когато имах среща с тях, те ми съобщиха, че са готови да напуснат, но само ако спра да им отправям онлайн покани за срещи. Това е въпрос на прозрачност и гласност – трябва да внимаваме в бъдеще, за да може този подход на банката никога повече да не бъде повторен.”, категоричен бе ресорният министър, като допълни, че от Българската народна банка са отказали да стартират процедурата по смяна на надзора, тъй като по времето на подаването на документите Петков все още не се бил заклел като министър.  

Икономист номер 1 обясни още, че на Министерството на финансите му се е наложило да  отреже част от средствата на останалите министерства заради невъзможността си да извършва нови харчове без актуализация на бюджета.  Именно подобно преместване на средства спомогна за осигуряването на допълнителни 50 лв. надбавка за пенсионерите. „Идеята 0% пенсионери да са под линията на бедността е базово изискване за дадена страна.”, категоричен бе Петков, като подчерта, че колегата му Асен Василев планира да предложи актуализация на бюджета, в която са заложени

допълнителни 400 млн. лева помощи за справяне с COVID кризата.

"Проведох разговор с НАП, Румен Спецов каза как да оптимизираме програмата 60/40. Ако успеем да постигнем част от кредита да отиде към държавата, но фирмите да вземат кредити, това ще отпуши

още компании да вземат заеми, а държавата ще си върне задълженията.",

загатна министърът, според който икономическият дисбаланс между отделните региони в България може да се преодолее. 

"Направихме специален фиш в проекта за Плана за възстановяване - всеки голям клас А инвеститор ще може да си избира място, в което да инвестира, а в последствие да се направи индустриална зона около неговата локация. Привлякохме Европейската инвестиционна банка да бъде партньор, за да управляват процеса по раздаване на част от тези средства", обясни ресорният министър.

За пореден път той се обяви против основаването на Държавна петролна компания заради течовете от държавния резерв. Петков подчерта, че ако зависи от него, ще бъде стартирана цялостна ревизия на дейността на държавния резерв и ще се направят по-честни търгове, в които да могат да вземат участие повече компании.

„За мен беше чест да работя за България. През последните 12 години, развивайки дейност в частния сектор, бях натрупал сериозна фрустрация, тъй като страната нямаше развитие. През последните 9 седмици обаче разбрах, че промяната не е толкова трудна.”, обобщи той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.