Разминаването в случайте на COVID-19: Първо се спасяват животи, а след това се води статистика

Разминаването в случайте на COVID-19: Първо се спасяват животи, а след това се води статистика

Починалите с COVID-19 у нас вече са 159, има 35 новозаразени

Разминаване в данните за COVID-19 се получиха в новата Е-система, която бе пусната от днес. В рамките на няколко часа тази сутрин тя даваше различни показатели. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева поясни, че данните, публикувани днес на сайта, всъщност са случаите към вчерашния ден.

Към вчерашния ден общият брой на направените тестове е 85 435, като новите са 1179.  Днес качената информация е за общо 87 890 PCR-а. Резултатът е за 223 нови теста.

Новите, направени за един ден, всъщност, са 1276. Разликата идва от това, че не са отчетени резултатите, които  са излязли след 16.00 часа в четвъртък, поясни заметник-министър Начева.

77 болници вкарват данни в системата, както и 144 лаборатории, като 32 от тях са сертифицирани от здравното министерство. Обяснено беше и от ръководителя на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, че данните са от лаборатории, от болници и от РЗИ.

2592 са потвърдените случаи с COVID-19 общо в страната към четвъртък. Днес те са 2627, което е 35 нови за денонощието. Това отчете заместник-здравният министър Жени Начева по време на извънреден брифинг в МЗ, на който представи новата информационна система за COVID-19 в страната, достъпна от днес.  

Хоспитализираните пациенти към днешна дата са 149 днес, като 8 са новите настанени за болнично лечение. Излекуваните към 4 юни са 1322, днес те са със 68 нови случая, което прави общо 1390.

Регистрираните за изминалото денонощие случаи /общо 35/, са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

Заместник – министър Начева поясни, че данните, публикувани днес на сайта, всъщност са случаите към вчерашния ден.

„Днес се направи анализ къде е станала тази разлика в числата. През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

„Министерството на здравеопазването няма никакъв интерес, ние, които три месеца работим в тази система, да лъжем дали изследванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, обясни още той.

И допълни: „Едната грешка са неправилно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в колко часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е нормално”, обясни още той.

Директорът на РЗИ - София д-р Данчо Пенчев пък поясни, че "много често лаборатория с положителен резултат е дублирала резултат на хоспитализиран пациент в болница".

Заместник-министър Начева увери, че са взети мерки  да няма объркване. Данните ще се дават ден за ден, като ще се качват в Е-система в 8.00 часа сутринта, те ще бъдат отчитани към 00.00 часа. Ще  се изпращат и прессъобщения.

По думите й лечебните заведения са въвеждали информацията за случаите в различи часове от денонощието.

"В началото те нямаха практика да събират информация ежедневно по една и съща система Те бяха ангажирани да спасяват човешки животи, а не да дават веднага данните", каза заместник-министър Жени Начева.

Тя увери, че занапред информацията ще се попълва системно по еднакъв начин, ще се търси контрол от оторизираните лица и няма да се допускат подобни разминавания. Предвижда се в системата занапред да бъде включвана епидемиологичната картина и за други заболявания, като впоследствие тя ще има връзка и с тази на Националната здравноосигурителна каса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.