Проф. Кантарджиев: Бързите антигенни тестове ще спасят системата (ВИДЕО)

Проф. Кантарджиев: Бързите антигенни тестове ще спасят системата (ВИДЕО)

Бързите антигенни тестове ще спасят системата, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести. По думите му те са най-доброто за училищата, детски градини, всички приемни отделния в болници, задължително в бърза помощ, джипитата, защото се позитивират при температура и коронавирусна инфекция.

„Ако бързият тест за антигени е положителен, човекът може да зарази. Ако човек има температура и има коронвирус, тестът ще се позитивира. Няма да е положителен преди теста и температурата.”, обясни той.

По думите на проф. Кунчев няма как да се говори дали човек е заразен с грип А, грип Б или коронавирус. „Слушайте, в момента грип няма. Циркулацията му започва декември, пикът е януари-февруари. Сега няма защо да търсим грип. Сега е моментът за коронавирусния тест.”, подчерта той.

Относно упреците, че лабораториите не могат да правят толкова много тестове на ден, д-р Кантарджиев обясни, че 65 лаборатории са в заповедта на министъра. В една от лабораториите в списъка се вземат проби на 150 места в цялата страна. Този списък постоянно се актуализира и увеличава. Освен тях, още 185 частни лаборатории докладват своите положителни случаи. Тяхната дейност също се внася в данните на държавата.

Той даде пример с Националната референтна лаборатория, че ако в 11 часа са получени проби, те могат да са готови в 11 и 30. Така там са имали и 600 проби за ден.

Навлизаме в доста сериозна фаза на пандемията с COVID-19 на територията на нашата страна. Това каза здравният министър Костадин Ангелов. Бързите антигенни тестове ще спасят системата, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести. По думите му те са най-доброто за училищата, детски градини, всички приемни отделния в болници, задължително в бърза помощ, джипитата, защото се позитивират при температура и коронавирусна инфекция.За последното денонощие новорегистрираните случаи са 1472.Прави впечатление, че излекуваните са повече от активните случаи до момента. 29 починали, сред тях има и по-млади, посочи здравният министър. Общо 1048 души намериха загубиха живота си, заради коронавируса.

5-те области с най-много хоспитализирани пациенти са: София – 425 случая, Пловдив – 208, Благоев 197, Бургас – 97 и Шумен 82.  

Най-големият проблем е с медиците на първа линия, посочи Ангелов. Те са изморени, голяма част о тях за заразени, някои и в реанимациите.

1727 са заразените медицински служители. 45 са позитивните са последното денонощие.  

„Решението виждаме в помощ от лекарите доболнична помощ – специалистите от ДКЦ-ата”, каза здравният министър.

Студентите, които са шести курс медицина и карат държавните си стажове, също ще бъдат призовани да помогнат на лекарите в лечебните заведения, да помогнат и това да се смята са техен стаж.

"Ще настоявам кметовете в общините, в които има сериозен недостиг на медицински специалисти, да организират срещи и да се осигури помощ от страна на медиците от доболничната помощ", каза още Ангелов.

Здравният министър допълни, че заповедта му, с която забранява шефовете на болниците да не излизат отпуска, се отнася и до директорите на районните здравни инспекции, изпълнителните директори. Такова писмо е пуснато и до служителите в здравното министерство,  директори на дирекции, политическия кабинет и служителите, които са важни. „Всички пълководци трябва да бъдат на местата си. Директорите на РЗИ-ита са здравните министри по места. Няма нещо, което да може да бъде направено от здравния министър и да не може да бъде направено от тях. Не може да чуваме отговори не знам, не съм чувал, не съм разбрал.”, подчерта Ангелов. „ Няма как да спечелим битката, ако пълководците са вкъщи, генералите трябва да са по местата си.”, заяви той и допълни, че всеки от служителите е на предела на силите си, ще има възможност да си почине.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че България е на 9-о място по смъртност на пациенти с COVID-19 в Европейския съюз и на 22-ро - по заболеваемост. През изминалото денонощие у нас беше регистриран рекорден брой починали с коронавирус - 29.

"Не може да се каже, че има териториална закономерност в разпространението на вируса. При хоспитализираните няма особена промяна. Процентът на хората с положителни проби, нуждаещи се от лечение е идентичен с този от миналата седмица", допълни доц. Кунчев.

Пазари, спирки на градски транспорт, площади, пешеходни зони, изчакване пред банки и магазини, посочи доц. д-р Ангел Кунчев относно носенето на маски. „С две думи ключовото е отстоянието. Ако ходите по улицата сам, няма да носите маска. Ако разхождате кучето или карате колело, няма да се носи. Спазено ли е отстоянието от 1,5 метра, няма нужда от маска”, поясни той.

Кунчев обясни, че мерките обикновено са до края на ноември. Заповедите и забраните ще се променят спрямо обстановката. „Никой не твърди, че носенето на маска пази 100%, но ако вие и този срещу вас носи маска, намалява възможността да се заразиш с повече от 90%.”, каза той.

Държавният здравен инспектор даде за пример Израел, който е бил на върха по заразени случаи, но са затворили държавата за 3 седмици и сега имат по 300-400 случаи на ден. „Не казвам, че това е правилният начин, така са решили, така са го направили. Повтаряме, че няма да затваряме държавата и селища. Оставаме на тази позицията. Но няма как да променим тази стръмна тенденцията, ако хората не спазват мерките. Не искаме да плашим и заплашваме никого,”заяви той.

Относно предстоящият зимен сезон доц. Кунчев обясни, че няма нищо лошо да се карат ски и да се организира туризъм. „Лошото е ако след цял ден караме спи, но след това слезем в бара, пием две питиета и почнем да викаме, пеем. Тогава рискът се увеличава.”, обясни той.

Трябва хладнокръвно без паника и преекспониране да се обясняват нещата, подчерта още проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.„Здравната система, държавата, лекарите, сестрите, шофьорите на бърза помощ правят каквото могат. Ако го има и разбирането от хората, нещата щяха да са по-добре.”, каза той.

Наред с трите д-та: дисциплина, дезинфекция, дистанция, проф. Кантарджиев добави четвърто Д: витамин D. „Това е медицински доказано, но никакви свръхдози, той се взема с прекъсване. 1-2 капки за деца, 4 за възрастен.”, обясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.