Петкова: Цената на природния газ за септември е сформирана правилно (ОБНОВЕНА)

Петкова: Цената на природния газ за септември е сформирана правилно (ОБНОВЕНА)

Проверката сочи, че цената на природния газ за месец септември 2020 г. е сформирана правилно. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството.

„На първо място по отношение на цената на природния газ за месец септември 2020 година, предложена от Булгаргаз и КЕВР, трябва да кажем, че колегите са установили, че тази цена е сформирана правилно. При нейното определяне са спазени изискванията на договора между Булгаргаз и Газпром и е спазена наредбата за регулиране на цената на природния газ. Всички компоненти, които сформират цената на природния газ са правилно определени и предложената от Булгаргаз цена на стойност 22,46 за месец септември е коректно определена“, каза министърът.

В анализа са посочени и е направен преглед на състоянието на пазара на природен газ. Отбелязано е, че за периода от месец май 2020 година до края на месец август 2020 година природният газ на европейските газови хъбове бележи изключително рекордно ниски цени. Това се дължи на намаленото потребление на природен газ в следствие на COVID кризата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството.

„По отношение на цената за месец август се наблюдава покачване на цената на европейските газови хъбове. Като това е една от причините цената на природния газ, сформирана по новата формула да бележи леко увеличение с 3,79 лв. спрямо цената за месец август“, каза министърът.

„Това, което трябва да отбележим, че тази цена за месец септември 22,46 лв. е по-ниска от цената за април 2020 година – 25,20 лв. Тоест цената за септември съпоставена с цената за април 2020 година е по-ниска, което показва, че на практика тази формула наистина работи много добре и условията, които колегите от Булгаргаз успяха да постигнат в хода на преговарянето на този договор наистина са изцяло в интерес на българските потребители“, обясни Петкова.

Предстои КЕВР да утвърди за септември цена на природния газ 22,46 лева.

Припомняме, че на 1 септемри "Булгаргаз" внесе заявление за поскъпване на природния газ с малко над 20 на сто. Ден по-късно министър Петкова назначи проверка на формирането на цената на синьото гориво. Министърът на енергетиката има право да провери дали се прилага точно новата методика за определяне на цената на синьото горива.

На 11 август "Булгаргаз", предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за септември 2020 г. в размер на 21,51 лв./Mwh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

На 27 август КЕВР предложи природният газ да поскъпне с 15,2% от 1 септември, като е възможно повишението да е по-голямо.

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.