Премиерът за чакалнята на Еврозоната: Никой вече не може да прави финансови измами (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Премиерът за чакалнята на Еврозоната: Никой вече не може да прави финансови измами (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Управителите на централните банки решиха единодушно да включат българския лев във валутния механизъм. Когато си член на банковия съюз и системата ни е под пълен мониторинг, никой вече не може да прави финансови измами. Така премиерът Бойко Борисов коментира на брифинг в МС приемането на България в механизма ERM II и на банковия съюз.

„Еврозоната ще доведе до такова икономическо развитие до каквото са и другите държави в нея. Имаме шанс да достигне едно такова икномическо развитие каквото българските граждани заслужават“, каза още Борисов. „Когато си член на банковия съюз, където са всичките бели държави, няма кой да прави финансови измами. Няма страшно и за българските банки, защото всички работят по правилата на белите държави“, коментира успеха на България Борисов.

„И в същото време не се радвам, криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Това е нещо за десетилетия напред. Народът трябваше да е заедно, трябваше да гърми, че българските финанси са при белите държави. И нали пише „Съединението прави силата“, а не хората да са разделени. Сега да се прегърнат, да играят хоро с маски. Вместо да се радваме цял ден отбиваме атаките на българите, които мислят, че това е лошо за тях. А това е важно за икономиката и инвеститорите“, огорчено каза премиерът.

Той припомни, че курсът на лева към еврото е фиксиран при влизането ни в чакалнята на Еврозоната. "Да се хванем и да работим, митингите да са в заводите и фабриките, да работим денонощно. Задават се тежки времена. Виждате прокуратурата навестява всеки ден. Когато сме единни и не си правим мръсотии един на друг България ще дръпне напред. Истински щеше да се радвам, ако до мен седеше и президента", каза още Борисов.

Той посочи протестите и попита дали това е стабилна държава. „Има избори народът ще ни подреди пак“, каза Борисов. „Не се радвам истински на този успех“, добави той и разкри ,че иска да види една силна и просперираща държава. „Истински ще съм щастлив, ако българите отвън да се прегърнат“, заяви премиерът. Борисов благодари на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция, на Шарл Мишел и Доналд Туск.

„Можем да оценим днешното решение на нашите европейски партньори за установяване на тясно сътрудничество като решение, съпоставимо с няколкото исторически в прехода решения, свързани с по-голямата интеграция в Евроатлантическото семейство, членството ни в НАТО и ЕС. Това е само началото, защото следващата стъпка е присъединяването на еврото, което ще настъпи, когато успеем да се справим с всички предизвикателства, които са пред нас”, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

„В началото на нашето председателство, през лятото на 2018 г. заявихме политическото намерение да се движим в тази посока и политическата подкрепа и многото работа, която свърпихме ни дава надежда да вярваме, че сме в правилна посока. Интеграцията на страната ни в Еврозоната свързва икономиките на държавите членки, което дава не само икономически предимства, това е и цивилизационен избор”, каза още Горанов. По думите му така свързваме кръвоносната система на нашата икономика с едно от най-силните икономическите формирования на света, която на фона на една малка България е задължително условие за успехите на обществото.

Той предупреди, че участието в Чакалнята изисква постоянни усилия да правим реформи, което ни издига на по-високо икономическо развитие и по-голяма конвергенция с центъра на ЕС. Той благодари на централната банка, на партиите, на финансовото министерство, като по думите му се е наложило да се променят може би над 15 закона, за да има съответствие с еврозаконодателството. Според него така ще има икономическо развитие, каквото е имало и при други страни.

„Това, че получихме днес доверието на останалите държави членки на Еврозоната, ни кара да се чустваме оптимисти, че имаме шанс в следващите десетилетия да постигнем едно икономическо развитие”, завърши финансист №1.

„България е вече член на Банковия съюз. Българският лев в част от европейския валутен механизъм. Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България. Това е акт, който трябва да ни обединява. Убеден съм, че рано или късно ще се получи. Това е исторически акт, тъй като той дава на България тежест във финансовата сфера, която тя никога не е имала при решаването на европейските дела. Тази тежест надхвърля размера на икономиката и на територията ни“, каза гуверньорът на БНБ Димитър Радев. По думите му процесът нямаше да бъде завършен, ако не беше подкрепен с политически актове. „Имаше два или три критични момента в целия процес, който започна 2018 г. Трябва да Ви кажа, че премиерът беше на висотата на историческите изисквания“, каза още Радев.

Премиерът огорчен: С президента Радев трябваше да сме заедно

Наред с икономическите неща обаче Борисов коментира и протестите, както и факта, че с президента Румен Радев не са заедно днес, когато се обявява тази хубава новина за еврозоната. "И в същото време не се радвам - с президента Радев трябваше да сме заедно. Цяла Европа гърми - българската банкова система, българските финанси са там, при белите държави. А ние цял ден се мъчим да покажем кой колко някого мрази. Нали "Съединението прави силата"... Вместо сега да се прегърнат да играят хоро, да ни е кеф, свършили сме огромна работа, а ние цял ден отбиваме атаките на нашите българи, които по всякакъв начин искаха да спрат това, това, което е хубаво за народа", коментира още Борисов. "Десетки колеги са се наредили от Европа да ни поздравят", посочи той и не скри, че страната ни е изправена пред задаваща се криза.

Премиерът отбеляза още: "Дали не може да проявим малко мъдрост. Майка ми учителка, аз съм пожарникар, как ще си позволи някой да ме обижда така, на ордените ми, на постиженията ми, боли ме от това. Нима ние нямаме епитети. Моето предложение и към опозицията е да се хванем и да работим, денонощно, тежки времена се задават, а виждате че прокуратурата всеки ден навестява някое наше министерство, ще дойде време в което няма има желаещи за министри, премиер. Нека оставим съдиите, прокурорите да си вършат работата. Аз не им се бъркам, не им давам оценка. Аршинът за всички е еднакъв", заяви Борисов.

"Да се радваме заедно с хърватите. Хората се радват за нас, а ние не се радваме. Плашим се. Защо? Кое налага? Малко ли власт има президентът, малко ли власт има парламентът? Бил съм и опозиция, и управляващ. Даже май да си опозиция в следващото време ще е доста по-хубаво. Ще изляза да им кажа няколко думи. Но не се радвам истински на един голям успех, защото сме разделена държава. Граждански, етнически протест - не е моята държава, която искам да видя - силна, единна, просперираща държава", заяви той.

Борисов отбеляза още, че и "на президента Радев не му е лесно", но той остава огорчен от разделението, наложено и демонстрирано от държавния глава. Премиерът специално благодари на Обединени патриоти, които са с тях през това време и ги подкрепят. "Пестя думите си както виждате. Днес освобождаването на шефа на НСО доказа, че съм бил прав", заяви още Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.