На имотен форум в София дискутират държавните политики за развитие на кадастъра

На имотен форум в София дискутират държавните политики за развитие на кадастъра

68 хил. кв. км от територията на страната са покрити с кадастрална карта

Държавните политики за развитие на кадастъра е първата тема от дискусиите на форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“, който се провежда сега в НДК в София. Събитието на Национално сдружение „Недвижими имоти” се провежда съвместно с ООН, подкрепена от МРРБ, министерство на енергетиката, АУЕР и най-активните организации в страната в сферата на недвижимите имоти, строителство, проектиране, градско планиране, енергийна ефективност.

Сред главните спонсори на събитието е Fibank, а „Монитор” е медиен партньор на форума.

При откриването му приветствия към участниците и гостите поднесоха председателят на НСНИ Добромир Ганев, зам.-министърът на МРРБ Валентин Йовев и Юлиус Ернст, Юлиус Ернст, от бюрото на работната група на ООН по управлението на земи към Европейската икономическа комисия на ООН (WPLA - UNECE)..

Ганев изрази очакването си за ползотворни дискусии по време на проявата. Валентин Ѝовев подчерта, че България подкрепя новият градски дневен ред на ООН и полага усилия за прилагането му на национално ниво. „Трябва нова визия за балансирано и устойчиво градско развитие. България участва в партьнорства - по темите на градската мобилност, адаптирането към климата и иновативните обществени поръчки. Важно е да има балансирано териториално развитие, за да се намалят негативните демографски и икономически тенденции в малките и средните градове. България е една от държавите в ЕС с най-голям принос на дейностите за устойчиво градско развитие по ОПРР и програмите за европейски териториално сътрудничество“, каза в приветствието си зам.-министърът. По думите му правителството и МРРБ изпълняват няколко приоритета в постигането на очакваните от обществото резултати. „Подобряването на кадастралните регистри е сред водещите идеи в работата на министерството. Към днешна дата 68 хил. кв. км от територията на страната са покрити с кадастрална карта и регистри към нея. Набраната информация в тях е за 13 млн. недвижими имота. В процес на изработка са кадастралните карти на землищата на 12 общински центъра и 84 населени места в различни области на страната.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов поздрави НСНИ за организацията на международния форум и подчерта ролята на сдружението за налагането на добри практики на пазара на недвижими имоти.

Юлиус Ернст подчерта необходимостта от разумно използване на земята и намаляване рисковете от пренаселване на големите градове. „Светът в момента е изправен пред многобройни предизвикателства относно ефикасното управление на земите. Нарастващият брой на населението в градовете вече доведе до застрояването на много земи и това води до конфликт на интереси“, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.