Играчките №1 по сигнали за опасна стока в ЕС

Играчките №1 по сигнали за опасна стока в ЕС

Маските най-често изтегляни от пазара сред продуктите за COVID-19

Играчките представляват продуктовата категория, за която са подадени най-много сигнали (27 % от всички сигнали), следвани от моторните превозни средства (21 %), електрическите уреди и оборудването (10 %). Това показва, че надзорът на пазара в ЕС е насочен специално към децата, които са уязвима група потребители. Като цяло най-често подаваните сигнали са свързани с продукти, причиняващи наранявания като фрактури или сътресение на мозъка (25 %), следвани от химическите компоненти в продуктите (18 %) и рисковете от задавяне при децата (12 %), пише в годишния на Safety Gate - системата на ЕС за бърз обмен на информация за опасни потребителски стоки.

Тя помага

помага за изтеглянето от пазара на опасни нехранителни продукти.

В сравнение с миналата година повече онлайн места за търговия се ангажират да подобрят безопасността на продуктите, които продават. В понеделник към инициативата „Ангажимент за безопасност на продуктите“ се присъединиха още две дружества: Joom и Etsy. По този начин те обещават да проверяват, че продуктите от Safety Gate не се продават на техните уебсайтове и да действат бързо, в случай че националните органи им сигнализират за опасни продукти, които следва да бъдат изтеглени.

За нестандартни предпазни маски има най-много сигнали в Еврокомисията за продуктите свързани с COVID-19.

От доклада става ясно, че броят на действията, предприети от компетентните органи вследствие на сигнал, се увеличава всяка година, като достига нов рекорден брой от 5 377 в сравнение с 4 477 през 2019 г. От всички сигнали, подадени през 2020 г., 9 % се отнасят до продукти, свързани с COVID-19, предимно неефективни предпазни маски. Други примери за опасни, свързани с COVID-19 продукти, публикувани на Safety Gate, са дезинфектанти, съдържащи токсични химикали, като метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане, или ултравиолетови дезинфектанти, които излагат потребителите на силно облъчване, причиняващо кожни дразнения.

Действията за надзор бяха насочени към свързани с COVID-19 продукти, които са добили първостепенно значение за всички потребители, и следователно

през 2020 г. имаше 161 сигнала за маски,

3 сигнала за специални гащеризони, 13 сигнала за дезинфектанти за ръце и 18 сигнала за ултравиолетови лампи, които би трябвало да функционират като стерилизатори. Сигналите, разпространени в системата, продължават и тази година.

През 2020 г. органите от 31 участващи държави в мрежата Safety Gate (държави - членки на ЕС, плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Обединеното кралство) обмениха чрез системата общо 2 253 сигнала за мерки, предприети срещу опасни продукти. Отговориха с 5 377 последващи действия. Това представлява увеличение с повече от 20 % спрямо броя на последващите действия през 2019 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.