0

М алко над 60 сантиметра ще е дълга бюлетината за евровота на 26 май. ЦИК показа окончателния образец. Разликата тази година е, че числата за преференцията ще са от 101 до 117. Както за предходния парламентарен вот, и сега ще има квадратче „Не подкрепям никого“ в края на бюлетината.

Малко над 60 сантиметра ще е дълга бюлетината за евровота на 26 май. ЦИК показа окончателния образец. Разликата тази година е, че числата за преференцията ще са от 101 до 117. Както за предходния парламентарен вот, и сега ще има квадратче „Не подкрепям никого“ в края на бюлетината.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев поясни, че комисията е приела всички технически характеристики на бюлетината, както и нейната защита. Готов е и окончателният вариант за методическите указания за секциите – от това как да сгъват бюлетината, през това къде се слага печата и кога един вот е действителен или не. По традиция в тъмната стаичка трябва да използваме само син химикал и да отбележим предпочитанието си със знака X или V. Готови са и клиповете за разяснителната кампания.

Андреев обясни, че ЦИК прави всички възможно на следващите местни избори машините за гласуване да се закупят, а не да се наемат както за евровота през май. От ЦИК са получили писма от СУ и БАН с готовност да им помагат за сертифицирането и тестването на машините, в едно със софтуера. Той пък трябва да бъде инсталиран на устройствата около 15 май, самото одитиране на машините ще бъде след това.

Иначе вече са назначени всички секции в страната. Тези за чужбина обаче ще са ясни на 4 май. В момента тече проверка на заявленията, подадени от българите зад граница, които искат да гласуват на места извън посолство или консулство. Броят на подадените заявления е 8671. Най-много такива има за Великобритания, следвана от Германия, Испания и Гърция. Неуспешно подадените, заради грешки в името, адрес или ЕГН са 745. Регистрираните наблюдатели към момента са 24.

На 11 май изтичат три важни срока – за подаване за заявление за гласуване на други място, за гласуване по настоящ адрес и за гласуване в подвижна урна за хората с увреждания. Право да подават заявление за гласуване на друго място имат само членовете на СИК, ЦИК, наблюдателите и кандидатите за ЕП.

ГЕРБ с най-много договори за реклама, ДПС безвъзмездно с 130 коли за агитация

Междувременно изтече срокът за регистрация в Сметната палата на партиите и коалициите за вота, които те трябва да кажат какви договори за медийни услуги са подписали, имат ли дарения и безвъзмездно преотстъпено имущество. Справката на Монитор“ показа, че ГЕРБ има най-много договори за реклама – 51, ВМРО са със 27, а ДПС само със 7. За сметка на това симпатизанти на ДПС са им представили 130 коли за агитация. Към момента нито една формация няма получени дарения.