На частичния вот днес: Дезинфектират и химикалките в тъмната стаичка

На частичния вот днес: Дезинфектират и химикалките в тъмната стаичка

Проветряват през 1 или 2 часа, по двама членове на секцията пазят чистачката

Да се дезинфектира и химикалката в тъмната стаичка, с която избирателите попълват бюлетината. Това са част от инструкциите към секциите за днешните местни избори. Днес в страната се провежда кметски вот в общо 15 области. Нови избори има в 3 кметства, а частични - в 19 кметства и 2 общини.

Това по същество обаче са първите избори в условията на коронавирус. Именно затова още в началото на септември ЦИК и РЗИ препратиха към общинските избирателни комисии, секциите, кметовете в областните градове инструкциите на здравните власти. А ЦИК дори поискаха обратна информация дали местната власт ще може да изпълни всичко, нужно за изпълнението на противоепидемични мерки.

Така се оказа, че във връзка със заповедите на здравния министър част от кметовете са определили по едно лице, което да почиства в секциите и да дезинфекцира, а проветряването на помещенията да става през един или два часа.

По същество обаче чистачките са външни лица за изборния процес, а в секциите могат да присъстват само членовете, наблюдатели, застъпници и съответно избирателите. Това наложи ЦИК да изпрати писма до кметовете и Общинските избирателни комисии заради мерките с коронавируса. От тях става ясно, че не трябва да се допуска лицето, почистващо и дезинфектиращо помещението до изборните книжа, документацията, урните или бюлетините. През това време в стаята трябва да има поне двама членове на секцията, които да наблюдават чистачката, а те да бъдат от различни партии. След дезинфекцията на химикалката, с която се гласува пък , трябва да се провери дали пише в синьо и дали случайно не е била сменена, за да няма съмнения за подмяна.

Наред с това избирателите, които са пред секцията , ще трябва да се уведомяват при всяко прекъсване на изборния процес и да се попълва протокол с подписите на членовете на секциите.

Междувременно през седмицата стана ясно, че за избирателите в общините Стрелча и Септември, секциите ще  осигуряват маски за гласоподавателите. В секциите няма да се допускат хора без маски, като ще се следи за правилното им използване. Осигурени са достатъчни количества дезинфектанти и ръкавици. В помещенията за гласуване и пред секциите ще се спазва задължителна дистанция.

В общините Септември и Стрелча се стигна до частичния вот, след като досегашните кметове бяха предсрочно отстранени - в Септември заради доказан конфликт на интереси, а в Стрелча поради паралелно притежаване на частна фирма. Оспорван избор се очаква в община Стрелча. Кандидатите за кмет там са трима. В надпреварата участва и досегашния кмет на общината.  В Септември изборът е предизвестен, тъй като кандидатът за кметския пост е един и това е съпругата на досегашния кмет.

В ямболското село Тенево кандидатите са трима. Издигнати са от ГЕРБ, партия Обединена социалдемокрация и независим кандидат, подкрепен от БСП. Частични избори за кмет ще бъдат произведени и в две села в общините Момчилград и Ардино. Само една партия е издигнала свои кандидати. Изборите в двете села бяха насрочени, след като кметът на Брезен подаде оставка, а на Соколино беше назначен за заместник кмет на община Момчилград.

От общинските избирателни комисии съобщават, че към момента няма доказани съществени сигнали за нарушения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.