Слънчогледът скочи със 100 лв. за тон (ОБНОВЕНА)

Слънчогледът скочи със 100 лв. за тон (ОБНОВЕНА)

Търговията с пшеница в България по-слаба от миналата пролет

Намален износ на слънчоглед преди Великден заради коронавируса от Украйна и Русия доведе цените на слънчогледа у нас до 700 лв. за тон или със 100 лв., сочат данни на Софийска стокова борса (ССБ).

Цветелина Пенева, мениджър в една от фирмите големи производители на олио у нас, обясни за „Монитор“, че в момента експортната цена от България е около 410 долара фоб пристанище. „При прибирането на реколтата през есента до края на октомври изкупните цени бяха от 540 до 570 лв. за тон. През декември-януари те скочиха над 700 лв. за тон, след това имаше поевтиняване до 600 лв.

В последните 2-3 седмици има покачване

Спрямо експортната цена котировките от 700 лв./т са реални“, смята тя. По думите й българските производители не могат да влияят на цените в Черноморския регион, където най-важните играчи на пазара са Украйна, Румъния и Русия. „Основни купувачи на слънчоглед в района са турските фирми производители на растителни масла. Те внасят семената, за да могат да добиват и шрот“, добави тя. На въпрос дали поскъпването на слънчогледа ще качи цените на олиото Пенева обясни, че невинаги става така. По думите й шротът, използван за фураж за животните, също поскъпна, следвайки котировките на соевия шрот и това е другата причина, вдигнала цените на слънчогледа.


Цените на олиото обаче почти не са помръднали,

добави тя.

На пазара на хлебна пшеница у нас на ССБ тази седмица търсенето бе на ниво 340-350 лв./тон, докато продавачите обявиха оферти от 375 лв./т. Фуражната пшеница се търсеше на цени 315-320 лв./т, предлагането бе по 330-340 лв./т. Предложенията за търговия с царевицата варират между 260-275 и 300 лв./т за търсене и предлагане.

Износът обаче продължава да е активен, а вътрешният пазар е вял, казват земеделци. „Сделките за месец август са много малко за разлика от други години“, каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). „За износ основните ни пазари вече са в ЕС - Испания и Франция, където отиват 70-80% от количествата, освен това и Турция. От миналата година изнасяме зърно и за Китай и други страни в Далечния изток. От дни има

интерес от арабските страни за спешен експорт

на фуражна пшеница, царевица, боб и леща“, добави браншовикът.

В сектора няма тревоги относно бъдещата реколта. Светослав Русалов, фермер от района на Пловдив, каза, че посевите от есенниците са в добро състояние. „Рано е да се прогнозира реколтата, но засега нещата изглеждат добре“, смята той. Радослав Христов от Тракийската асоциация на зърнопроизводителите потвърди, че дъждовете през март и април са спасили положението. Той отказа да даде прогноза за бъдещите добиви от зърно. По думите му от 2007 г., която е била най-сушавата от началото на века, след това не е имало сериозни сътресения с производството на пшеница в България. „Дали ще са 5 млн. т или 6 млн. т, за вътрешното потребление не е от голямо значение“, коментира фермерът.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.