На болен гръб и сто тояги са малко

На болен гръб и сто тояги са малко

Изненадващо предложение на Националната здравноосигурителна каса за ограничаване броя на изписваните и плащани от нея лекарства за едно заболяване в новия рамков договор с лекарския съюз е на път да отключи обществено недоволство.

Недоволни ще са не само пациентите, но и общопрактикуващите лекари, защото това би спънало лечението на хронично болните. В същото време парите, които са предвидени в бюджета за 2020 г., не са малко – 677 млн. лв. А нуждаещите се от частично или пълно заплащане са близо 1,5 млн. души. Последната цифра също е обезпокоителна – тя означава, че 25% от българите са болни. И само тази цифра би следвало да предизвиква далеч по-сериозно отношение от бюрократичното и нека го кажем направо – бездушно “пестене” на средства на гърба на болните. Не е случайно, че веднага след като стана известно това намерение, първо лекарският съюз би отбой и декларира, че няма да допусне такъв текст, а след това и от касата заявиха, че предложението не е одобрено от надзорния съвет на институцията.

Факт е, че само за няколко години в касата се наляха още близо 1 млрд. лева, а нуждите й продължават да се увеличават. И тя, както образно се изрази един бивш министър на здравеопазването, се е превърнала в каца без дъно. Никак не е случайно, че само през последните месеци бяха разкрити многобройни престъпни афери за нейното източване – чрез фалшиви рецепти за “мъртви души”, поставяне на стентове на здрави хора, препродаване на лекарства, неизгодни договори, фалшиви болнични и мними направления. Но вместо да се заемат с това, чиновниците решиха да оправят бакиите с ощетяване на болните. Тоест – кражбите ще продължат, а хронично болните ще трябва да се бръкнат в собствените си джобове и да си платят, ако искат да останат живи. Е, този номер няма как да мине. Някой си е направил криво сметката. А може би кукловодите на криминалния преход целят обществени брожения в търсене на политически реванш. Както и отклоняване на вниманието от техните подсъдни афери.

Очевидно е и друго - има нужда от строг контрол на изразходваните пари от касата. И тя трябва да работи в сътрудничество с други институции, като МВР, прокуратура, НАП. Кражбата на пари за здраве, както и злоупотребата с живота на пациентите, е тежко престъпление. В конкретния случай орязването на лекарствата за хронично болните също е престъпно деяние. На фона на окаяната ни здравна система е недопустимо да се появяват подобни предложения. Нелепо е. И е направо учудващо, че въпреки това хиляди лекари дават мило и драго, за да помогнат на своите пациенти. Но тяхното търпение също не е безкрайно. И това трябва да имат предвид всички, които гледат на здравеопазването като на зелник, който някой луд им дава, за да си крадат на воля.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.