С мейл от преди няколко дни: Закриват дом за тежко болни деца до 31 декември
2

С мейл от преди няколко дни: Закриват дом за тежко болни деца до 31 декември

Един от най-старите домове за деца с увреждания в казанлъшкото село Бузовград ще бъде закрит до 31 декември. Това става ясно от мейл, изпратен от здравно министерство, само преди дни. Така пациентите на "Мария Луиза" трябва да бъдат изпратени в домове из цялата страна, съобщи директорът на социалната институция д-р Ивелина Панова.

Закриването на дома в спешен порядък е обяснено с „необходимостта от деинституциализиране на този род услуги“.

"Никой обаче не казва каква ще бъде съдбата на досегашните медицински сестри и детегледачки – 19 жени, които трябва в спешен порядък да бъдат съкратени и откъде ще дойдат средствата за тяхното обезщетяване. Още по-тежък е проблемът с 9 от пациентите, които са навършили пълнолетие и буквално „на ръба на закона“ продължават да бъдат обгрижвани от специалистите. Ако не са в такова специализирано заведение в резултат на заболяванията си те отдавна ще са мъртви", каза д-р Панова.

Намеренията са тези няколко момчета и момичета да бъдат „прехвърлени“ в 4 дома из цялата страна, а две от тях са на кислородна терапия и просто няма да издържат транспортирането до Варна или Плевен, където евентуално ще бъдат настанени.

Проблем е и пренастаняването на непълнолетните 15 момченца и момиченца /най-малкото е на 4 годинки/, които според разпореждането трябва да отидат в Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора, където в момента е въведена карантина поради заболели от коронавируса членове на персонала.

"Даденият ни срок за закриване е безумен и определен по възможно най-бюрократичен начин, само и само някой да „рапортува“ в края на годината, че е деинституциализирал тази услуга", коментира д-р Панова. Тя сподели и  че ден след идването на мейла е починал един от най-дългогодишните пациенти на дома, момче на 25 години с тежки хронични заболявания.

На личния си профил във Фейсбук  д-р Панова написа: „Скъпи родители, успокойте се. Ще бъдем пак полезни на вашите деца . Дневният център продължава да работи , стига да ни позволят и отворят заради пандемията. Затварянето е за останалите - ничиите - деца , които ще изведат до 31.12.2020 . Все още не знам къде. Сигурно ще ни кажат малко преди това …“.

Думите и коментираха десетки потребители, които изразяват недоумението си бюрократични подход на МЗ и то точно в условията на пандемията- Сред тях е и Детелин Кръстников,който е написал:“ Още една поредна грешка на системата. Имам честа да познавам повечето,хора в това лечебно заведение. Една от добрите болници ,за болни и изоставени деца. Болница в ,която работят не само професионалисти,но и хора, който дават всичко от себе си,тези деца да могат да се радват що годе ,на живота . Загърбват семейства и лични проблеми,за съществува това учреждение. Всички от този персонал,въпреки малките си заплати и като готвачи,сестри, санитарки,доктори и обслужващ персонал,са давали огромен принос да съществува това лечебно заведение. А сега ... какво да се подиграе някои с тази борбеност, на тези хора и да ги оставят на пътя,а тези деца какво ще стане с тях?.. някой задавал си е този въпрос. И другия въпрос е -ще се излекуват ли тези деца или ще спрат да се раждат с този проблем. От мен един апел към всички: Нека се подпомогне и продължи тази болница да съществува,а не да се превръща в поредната болница ,както Радунци!“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.