На АМ „Хемус” се работи без  да има разрешение за строеж (ОБНОВЕНА)
2

Министър Виолета Комитова:

На АМ „Хемус” се работи без да има разрешение за строеж (ОБНОВЕНА)

„На автомагистрала „Хемус” се работи и се копае без да има издадено разрешително за строеж. Много е далеч от разрешението за строеж, тъй като все още има отчуждителни процедури и ПУП на обекта.”

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолетова Комитова при посещение и инспекция на строителната площадка край великотърновското село Куцина. Тя попита защо са давани за строежа пари авансово при това положение. За участък 6 съгласно доклада на Сметната палата  са платени авансово около 90 млн. лв. на фирмата изпълнител, за да купува материали за бъдещи строежи.

„Първо проверихме един камион с документи и след като направихме по тях проверка, свързана със свлачища, пътища и др. строежи, сега сме тръгнали на проверки на място. Проверките, които правим касаят извършването на строителни ремонти за 600 млн. на фирми, които са полагали асфалт, работили са и трябва да установим дали са извършени тези ремонти и трябва да ги изплащаме. Другата група проверки е на обекти като този, където трябва да установим какво се слува на място”, каза министър Комитова. Според думите и само за един ден, от вчера до днес, имало голяма разлика в начина на работа на инспектираната от нея строителна площадка на АМ „Хемус”. Днес вече имало много по-голяма и по-добра организация на работа. Министър Комитова повика шефа на строителната бригада, който обясни, че строителната площадка, на която се намират в момента всъщност се изпо.зва само за паркинг за техниката, която е докарана тук от друг паркинг.

На мястото е извършено разчистване на хумусен слой и са изпълнени насипи. Там е разположена голям брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден, през който е имало само няколко багера. Присъстваха и строителни работници, които не беше ясно каква дейност ще извършват, констатираха от регионалното министерство. Прави впечатление, че струпаната от вчера до днес техника – около 50 нови строителни машини, включително самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното вчера, което по никакъв начин не показваше, че на мястото ще се извършва строителна дейност. Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от работниците, които бяха дошли на мястото, приличащо повече на изложение за строителна техника.

Констатация за нарушенията са направили и служители на РДНСК Велико Търново. Предстои те да се запознаят с необходимите документи, след което ще бъде издаден констативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията.

Министър Комитова коментира, че заради необходимостта от изпълнението на подготвителни процедури до издаването на разрешение за строеж и започване на реални строителни дейности по обекта ще се стигне след 4-5 години.

Авансовото превеждане на средства в голям размер за обекти, чието строителство ще започне след 4-5 години, е причината за смяната на ръководството на държавната компания, обясни регионалният министър.

За пореден път ще бъде искано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите, стана ясно също по време на инспекцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.