На 30 септември откриват процедурата за избор на нов шеф на ВКС

На 30 септември откриват процедурата за избор на нов шеф на ВКС

На 30 септември да бъде открита процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд. Това реши единодушно с 11 гласа „за“ Съдийската колегия на ВСС на свое заседание във вторник. В хронограмата за провеждане на избора е заложено още номинации да се правят на 4 дати през октомври. До 11 ноември кандидатите ще трябва да представят необходимите документи, а до началото на 2022 г. ще се приемат въпроси и становища към номинираните. Предвижда се изслушването и гласуването на кандидатите, т.е. изборът, да се проведе на 14 януари 2022 г.

Предложението на Съдийската колегия ще бъде разгледано и обсъдено на Пленума на ВСС в четвъртък, който ще вземе окончателното решение за хронограмата.

Няколко часа по-рано служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов съобщи пред журналисти, че ако има кандидатури за председател на Върховния касационен съд, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но не са измежду тези, които обсъжда Висшият съдебен съвет, може да се ангажира и да ги внесе. Той обаче заяви, че няма амбиция самоцелно да предлага кандидатура и разчита да постъпят предложения за различни кандидати.

По закон, право да номинират кандидати имат трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на ВКС и министърът на правосъдието.

Правилата са, че откриването на процедурата за избора трябва да стане не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди края на мандата на настоящия шеф на съда. Лозан Панов встъпи в длъжност като председател на ВКС на 10 февруари 2015 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.