На 14 януари избират нов шеф на ВКС

На 14 януари избират нов шеф на ВКС

Промениха правилата за избор на „тримата големи“

Изборът на нов председател на Върховния касационен съд ще бъде на 14 януари 2022 г. Това гласува Пленумът на ВСС на заседанието си в четвъртък. Единодушно, 18 от членовете на съвета подкрепиха проекта за времеви график, т.е. хронограма, за провеждането на процедурата за избор на нов шеф на ВКС, който също бе гласуван единодушно от Съдийската колегия във вторник.

На 30 септември Пленумът на ВСС ще открие процедурата. Номинации ще се правят на заседанията на ВСС на 7, 14 и 21 и 28 октомври. До 11 ноември кандидатите трябва да представят необходимите документи, а до 6 януари 2022 г. ще се приемат въпроси и становища към номинираните. Изслушването на допуснатите кандидати и гласуването за избор ще бъде на 14 януари 2022 г.

По закон, право да номинират кандидати имат имат трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на ВКС и министърът на правосъдието.

Правилата са, че откриването на процедурата за избора трябва да стане не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди края на мандата на настоящия шеф на съда. Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г.

Според служебният правосъден министър Янаки Стоилов, единственият проблем с графика е, че дава много малко време за евентуална реакция на президента да върне указа за избора. Като профил на бъдещия председател на ВКС Стоилов очерта, че трябва да е със солидна професионална биография, да действа едновременно като представител на съдийската общност и да отстоява независимостта на съда, както и да повиши доверието в съдебната система.

По предложение на Правната комисия на ВСС Пленумът гласува и изменение на правилата за избор на „тримата големи“ - председателят на ВКС, председателят на ВАС и на главния прокурор, въведени през 2012 г. и променяни от съвета през 2014 г., 2017 г. и 2019 г. Гласуването вече ще е явно, ще бъде едновременно за всички кандидати, електронно или чрез вдигане на ръка, като всеки член на съвета може да гласува само за един кандидат. Гласуването ще бъде дистанционно заради мерките по време на пандемията. Заседанието, както и гласуването, ще се излъчват онлайн и видеозаписът от него ще бъде качен на електронен носител, който ще се съхранява 5 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.